Drömmer du om en utomhuspool? Du är inte ensam

I Sverige har försäljningen av utomhuspooler skjutit i höjden under coronavåren. En ökning syns även på den finländska marknaden där tillväxten har varit kraftig under våren.

På poolens högra sida syns täcket man kan rulla ut över poolen.
I vårt västra grannland byggs det fler utomhuspooler än någonsin. Sveriges radio rapporterar att coronakrisen har medfört en boom på marknaden. Enligt branschfolk som rundradiobolaget talat med är kalendern full hela sommaren.
I Finland märker man av ett litet uppsving men situationen är inte lika extrem som i Sverige.
Leena Alanko på Allasmarket, ett företag som installerar simbassänger i Finland, säger att tillväxten på marknaden har varit något kraftigare under 2020. Bolaget har noterat en effekt av coronakrisen i försäljningen, men någon direkt rusning har det inte varit frågan om.
– Försäljningen av simbassänger har sakta men säkert ökat i Finland under de senaste åren. Under den här våren har vi möjligen noterat en något större ökning än tidigare år, berättar hon.
Ari Närhi, som driver företaget Allasvesi, säger att antalet installationer varierar från år till år. Företaget som Närhi driver är enligt hans egen utsago en liten aktör.
– Vi har gjort något fler installationer i år jämfört med fjolåret. Men det är typiskt för branschen, vissa år är pooler mer inne än andra. Den här sommaren har vi kanske haft lite fler beställningar än förra sommaren, säger han.
Hannu Dahlgren på Espoon Allastekniikka, ett företag i samma bransch, delar Närhis uppfattning om marknadsläget. Han säger att pandemin i alla fall inte har påverkat försäljningen av pooler negativt.
– Vi har fått fler förfrågningar än vanligt den här sommaren. Men man vet inte hur många av förfrågningarna som blir beställning. Det lilla uppsvinget vi sett tror vi beror på coronakrisen, och att folk varit tvungna att stanna hemma, säger Dahlgren.
Det krävs inget speciellt bygglov för att gräva ner en pool på bakgården. Poolen på bilden tog ungefär en och en halv månad att färdigställa.

Inget impulsköp

Närhi berättar att installation av pool inte kräver något speciellt myndighetslov. Vill du ha en utomhusbassäng är det bara att beställa och börja bygga. Man måste räkna med att bygget tar tid. Bestämmer du dig att bygga en pool nu, så kommer du tyvärr inte att simma denna sommar, säger han.
Precis som vilket annat byggnadsprojekt är planeringen viktig.
– De familjer som aktiverat sig tidigt, i december eller i januari, de badar i det här skedet. Vi har tyvärr inget att erbjuda kunder som ringer i juni och vill ha en pool, vi hinner helt enkelt inte leverera på så kort varsel.
Benita Kallio berättar att deras familj haft pool i många decennier. Hennes erfarenhet är att barn kan leka i vattnet i princip hur länge som helst.
Priset på utomhuspooler varierar mellan drygt 2 000 euro upp till över 30 000 euro. Det finns en rad aspekter som spelar in, bland annat storlek och uppvärmning. Gällande uppvärmningen kan man låta vattnet värmas av solen, men Närhi säger att 90 procent av de pooler han installerat har en värmepump.
Poolen på bild finns i Vanda och kostade enligt innehavaren Benita Kallio cirka 20 000 euro och tog ungefär en och en halv månad att installera.
– Men priset inkluderar allt. Det vill säga terrassen och de ombyggnader som vi gjorde kring poolen och själva bassängen. Driftskostnaderna är inte mycket att tala om, dessutom tycker vi om att vattnet är ganska kallt, säger Kallio.
Närhi berättar att med en månatlig budget på cirka 20 euro kan man hålla vattnet mellan 25 och 30 grader under sex av årets 12 månader. Kallio säger att själva underhållet är enkelt.
– Bara man installerat poolen är det besvärliga över. Vi har varit otroligt nöjda och jag tycker att det är underligt att det inte finns fler utomhus simbassänger i Finland, säger Kallio.
ANDRA LÄSER