Hellre skjutjärn än ingenting

Medierna har inget annat samhälleligt uppdrag än att beskriva verkligheten sådan som den är, utan att beakta om motsättningar kanske ökar eller minskar.

10.05.2019 05:50 UPPDATERAD 10.05.2019 07:15
Chefredaktör Susanna Landor skriver (HBL 8.5) att ”tiden runnit förbi Bruun och hans gelikar när det gäller synen på journalistik och politisk populism”.
Orsaken är, enligt Landor, att ”skjutjärnsjournalistiken är död”.
Jag har aldrig kallat mig skjutjärnsjournalist. Däremot har jag som reporter försökt kräva raka besked av politiker och inte nöja mig med halvsanningar och försköningar. Jag hoppas den tiden inte är förbi på HBL.
Landor skriver ”Färska forskningsresultat backar upp tesen om att det inte är mediernas uppdrag att skapa ytterligare motsättningar i vårt samhälle”.
Vem är forskaren som uttalar sig så korkat?
Medierna har inget annat samhälleligt uppdrag än att beskriva verkligheten sådan som den är, utan att beakta om motsättningar kanske ökar eller minskar.
I min insändare (HBL Debatt 26.4) påtalade jag att medierna inför valet aldrig ställde Sannfinländarna mot väggen för deras omänskliga invandringspolitik. Därför kunde folk som har en normal västerländsk människosyn rösta på en partiledare som anser att drunknande barn i Medelhavet ska lämnas åt sitt öde.
Jussi Halla-aho har till och med ansett att hjälparbetare som plockar upp döende barn ska åtalas för medhjälp till illegal invandring.
Att medierna ställer Halla-aho mot väggen för en så här brutal linje borde vara självklart. Trots det har han inte till denna dag behövt förklara sig.
Landor förundrar sig över att ”en ansenlig mängd Esbofruar iklädda sportiga dunjackor och prydlig frisyr ville skaka hand med Halla-aho och önska honom lycka till i köpcentret Iso Omena före riksdagsvalet”.
Det förvånar mig inte alls eftersom medierna så tandlöst och servilt framställer Halla-aho som en av många partiledare. Också HBL återgav beskedligt vad Halla-aho ville ha sagt i en stor intervju efter valet (HBL 18.4) utan att ställa en enda kritisk fråga.
Hellre skjutjärnsjournalistik än ingen kritisk journalistik alls.
I tidigare insändare har jag kritiserats för att inte själv ha gjort jobbet och för att vara efterklok.
Jag är visserligen journalist, men i dag journalist utan medium. Och när det gäller efterklokheten skrev jag en kritisk krönika om bevakningen av Sannfinländarna i Tidningen Åland redan före valet.

Staffan Bruun

författare, journalist, Helsingfors

Svar Om man betraktade världen enligt Staffan Bruuns logik kunde man notera att Sannfinländarna under valåret 2011, då Bruun var i HBL:s tjänst och ställde politiker mot väggen, knep ett väljarstöd på 19,1 procent. Nu när Bruun, med egna ord, är ”journalist utan medium” och kritiserar dagens politiskt insatta journalister fick Sannfinländarna 17,5 procent. Att se på ett enskilt valresultat som en journalistisk kvalitetsmätare blir problematiskt som utgångspunkt om man samtidigt anser att "Medierna har inget annat samhälleligt uppdrag än att beskriva verkligheten sådan som den är, utan att beakta om motsättningar kanske ökar eller minskar".
HBL kommer att fortsätta ställa kritiska frågor, granska populismen och utveckla journalistiken. Vi kommer alltid att hålla fast vid våra värderingar om öppenhet, bildning och medmänsklighet.

Susanna Landor

chefredaktör, HBL

ANDRA LÄSER