Erdogan: Kan låta bara Finland gå med i Nato

Turkiet kan komma att godkänna Finlands Natoansökan även om Sverige får nej. Det säger president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
29.01.2023 20:31 UPPDATERAD 29.01.2023 20:57
Turkiet kan komma att godkänna Finlands Natoansökan även om Sverige får nej. Det säger president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal.
– Om det är nödvändigt så kan vi komma att ge olika svar. . . Sverige kommer att bli chockerat om vi ger ett annat svar till Finland (än till Sverige) säger han.
Turkietkännaren Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att uttalandet inte är en stor förändring mot tidigare uttalanden.
– Jag vet inte om president Erdogan har uttalat sig om frågan så här tydligt tidigare. Men i sak är det ingen stor förändring, säger Levin till TT.
– Men Erdogan understryker att det är Sverige som han har problem med.
Sverige och Finland väntar fortfarande på ett godkännande av Turkiet och Ungern, de enda två Natoländerna som ännu inte godkänt ett medlemskap.
Natosamtalen mellan Turkiet och Sverige står på paus efter den senaste tidens protestaktioner mot Turkiet. Efter koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm förra helgen meddelade Erdogan att Sverige inte kan förvänta sig Turkiets stöd.
Finland och Sverige har sagt att länderna planerar att gå med i alliansen samtidigt.
Artikeln uppdateras.

ANDRA LÄSER