Efter riksdagsvalet 2019 uppgav över hälften i åldersgruppen 18-30 år att valkompasserna påverkade deras röstningsbeslut. De som utformar valkompasserna besitter således påtaglig politisk makt; de påverkar såväl valresultatet som samhällets uppfattning av vilka motsättningar som är relevanta i politiken.
Valkompasserna gestaltar allt som oftast det politiska landskapet som ett spektrum med två dimensioner. På x-axeln placeras kandidater och partier på en höger-vänster-skala enligt deras syn på finanspolitiska frågor. På y-axeln placeras de enligt deras opinioner i så kallade värdefrågor på en skala vars motpoler är ”liberal” och ”konservativ”.
Motsättningen mellan ”liberal” och ”konservativ” är således väsentlig i porträtteringen av finsk politik. Exempelvis brukar Samlingspartiet påstås vara splittrat i två falanger: de liberala och de konservativa. I denna tudelning ses liberaler ofta som ”de goda” som kämpar för mänskliga rättigheter och minoriteter. ”Konservativ” har däremot blivit ett skällsord som ofta förknippas med allt det onda: klimatförnekelse, rasism och manschauvinism.
ANDRA LÄSER
Svenskfinland
Efter Jörn Donners död upptäckte hans änka Bitte Westerlund makens dubbelliv
24.03.2023 16:25


Helsingfors
Staden i gång med att fälla träd igen trots domstolsförbudet – anser att de inte omfattas
24.03.2023 19:31

Livsmedel
Sprider sig priskriget till Finland? – ”Marknadsföringsknep”, säger Lidl om konkurrentens prissänkning
24.03.2023 10:23

Lägenheter
Skulle du betala hyra för att få gå ut på din gård? Så är det i den här exceptionella ettan i Berghäll
24.03.2023 06:33
