Audi kan bli ny chef för Bottas

2026 införs helt nya regler för motorerna i formel 1. Och det har fört med sig att både Porsche och Audi kommer att vara med då. Antingen som motorleverantörer eller som delägare i ett stallet eller kanske till och med som ägare av ett stall.

Valtteri Bottas kan få en ny ägare hos Alfa Romeo.
25.08.2022 16:15
Helt klart är att Porsche och Red Bull kommer att samarbeta och vissa rykten gör gällande att tyskarna också är intresserade av att köpa in sig i stallet.
Enligt andra källor kommer Audi att köpa upp en aktiemajoritet i F1-stallet Alfa Romeo, som ingår i Sauber AG. Om moderbolaget också skulle ingå i köpet är oklart. Åtminstone för alla utomstående. Förra året ville Michel Andretti köpa stallet för 350 miljoner euro och man förde långtgående diskussioner med ägaren Finn Rausing. Men till sist blev det ingen affär för enligt Andretti ville ägarna inte släppa kontrollen trots att Andretti skulle köpa en majoritet av aktierna. Ingen vidare affär för Andretti att finansiera verksamheten men inte ha något att säga till om.
Rausing ville att högkvarteret skulle vara kvar i Hinwil utanför Zürich och att ingen av de dåvarande anställda skulle förlora sitt jobb. Dessutom ville Rausing att Andretti skulle betala ytterligare 250 miljoner euro till teamet. Till slut backade Andretti ut.
Audi förhandlade först med Red Bull och McLaren men efter långa förhandlingar avbröts de. Man lär också haft kontakt med både Williams och Aston Martin. 
Enligt insiders kommer affären mellan Sauber och Audi att offentligöras den här helgen. Affären skulle betyda att Audi köper upp 75 procent av aktierna medan Rausing skulle bli kvar med 25 procent. Audi är också beredda att betala mera än Andretti.  Om affären går igenom blir teamet alltså ett fabriksstall igen. Senast hände det 2006 då BWM köpte upp aktiemajoriteten. Det höll fram till 2009 då Peter Sauber köpte tillbaka stallet. Annars hade stallet avvecklats.

ANDRA LÄSER