Ryssland höjer dödstalet efter det ukrainska robotanfallet – ledningen lägger skulden på soldaterna själv

Ryssland skriver upp antalet döda soldater efter det ukrainska robotanfallet mot ockuperade Makijivka i öst, men det ligger fortfarande efter andra bedömningar. I Moskva lägger den militära ledningen skulden på soldaterna själva.

Bara spillror finns kvar efter det ukrainska raketanfallet mot en skolbyggnad som inrymde en rysk militärbas i Makijivka i östra Ukraina.
04.01.2023 10:40 UPPDATERAD 04.01.2023 11:48
Fler kroppar har hittats i de rasmassor som återstår på platsen, enligt ett uttalande från den ryske generallöjtnanten Sergej Sevrjukov. Han säger att det hittills är 89 bekräftat döda.
Där stod tidigare en skolbyggnad. Ryssland hade av många oberoende uppgifter att döma placerat flera hundra soldater där i vad som senare beskrivits som en "tillfällig stationering".
Ukraina sköt flera Himars-raketer som slog ned någon minut efter midnatt på nyårsnatten. Enligt den ukrainska sidan dödades omkring 400 soldater och även andra oberoende bedömningar gör gällande att det åtminstone är fler än vad som hittills har medgivits i Moskva.

Största erkända förlusten

Först i måndags tillstod det ryska försvarsdepartementet att anfallet hade ägt rum, efter att det hade nämnts i propagandamedierna som ett anfall där ett fåtal personer skadades.
Departementet angav då också ett antal döda, vilket det inte har för vana att göra. Även om antalet var relativt lågt – det sades dittills handla om 63 soldater – så blev det redan då den största enskilda förlust som Ryssland officiellt har erkänt i kriget.
Den senaste gången som försvarsdepartementet i Moskva då hade talat om militära förluster var i september, då det hävdade att endast drygt 5 900 soldater hade dödats i kriget, vilket lär vara en kraftig underdrift.
Bägge krigets parter överdriver framgångar och förminskar förluster närmast regelmässigt.

Officiella linjen ifrågasatt

Den militära ledningen i Moskva har fått kritik från flera håll inom Ryssland under krigets gång för att det ger fel bild av vad som sker i kriget och inte medger egna misstag. Kritiken har tilltagit efter nyårsnatten – från inflytelserika militära bedömare, propagandamediernas utsända, vissa politiker och andra militära fraktioner, som den på pappret fristående Wagner-gruppen.
Den stora frågan som ställs i de stora Telegram-kanaler som följer kriget är: Hur kunde så många soldater placeras i en och samma byggnad, utan tillräckligt skydd?
Generallöjtnant Sergej Sevrjukov hävdade i sitt framträdande att soldaterna själva hade gjort sig till måltavlor för ukrainarna.
– I nuläget står det redan klart att den huvudsakliga orsaken till denna händelse var aktivering och storskalig användning av personliga telefoner, i strid med förbudet, inom fiendens räckhåll, säger han enligt det statliga propagandaorganet Tass.
– Nödvändiga åtgärder vidtas för att förhindra att sådana tragiska händelser sker i framtiden.
Denna bild av händelseförloppet fick snabb spridning i Rysslands officiella kanaler under måndagen och tisdagen – och avfärdades lika snabbt som en lögn av de ryska röster som undrar vad försvarsdepartementet håller på med.

ANDRA LÄSER