Hästparadis eller häxjakt?

Han är en dömd sexualförbrytare, men en del har varit övertygade om hans oskuld. Vilken är sanningen i det uppmärksammade fallet om den svenske ridläraren som dömts för att ha utnyttjat minderåriga elever sexuellt?

Unga flickor i ett ridstall i Sverige anklagade sin ridlärare för sexuella övergrepp.

Hästgården finns på sverigesradio.se.

För fans av radiopodcaster och radiodokumentärer är Sveriges Radio en guldgruva – alla fyra kanalerna P1, P2, P3 och P4 har en dokumentärproduktion där nya program produceras varje vecka. Mest genomarbetat är P3:s, och i synnerhet P1:s utbud – ofta är det exempel på både gediget grävarbete och drivet journalistiskt berättande. True crime-trenden märks inte sällan i ämnesvalen – många av dokumentärerna behandlar brott och kriminalitet.
Så även Robert Barkmans och Daniel Velascos podcast Hästgården som beskrivs som en femdelad serie om "makt, lögner och svek". Det handlar om en hästgård i Sverige vars ägare och ridlärare dömts för sexuella övergrepp på minderåriga flickor som höll till i hans stall på nittiotalet.
Det finns nämligen de som hävdat att mannen är oskyldig – bland annat han själv och hans sambo. Men också många flickor som hållit till i stallet och deras mammor har intygat att de anklagelser som riktats mot honom är lögn. Enligt dem har i stället de som anklagat ridläraren haft ett motiv: besvikelse över att inte få vara med och tävla, men framför allt ska det ha funnits en avundsjuk konspiration mot honom som velat ta över gården. På nittiotalet gjorde SVT till och med en dokumentär som gjorde att ridläraren i praktiken rentvåddes i allmänhetens ögon, och kunde fortsätta med sin verksamhet, trots att han alltså var en dömd sexualbrottsling.
Radioserien Hästgården är en total omskrivning av det som framstod som sanningen i SVT-dokumentären – och den gör det så övertygande att det förmodligen är en gång för alla. Den ger en bakgrund till och förståelse för hur det som skedde på gården kunde pågå; det handlar om ett slutet sammanhang där ungdomar allt mer förlorat kontakten till den övriga världen. Stallet med alla kompisar och älskade hästar var det enda många av dem hade, och av rädsla för att förlora det kan lögnen bli ens sanning.
Det är en serie om manipulationens mekanismer, om hur lätt fickors ord kan väga mot en vuxen mans. I serien medverkar de i dag vuxna kvinnorna som nu ger en helt annan version av vad som skedde. Den dömde ridläraren har däremot inte velat ställa upp.
ANDRA LÄSER