Paralympiskt guld för Piispanen – "Alla tiders tuffaste lopp"

Toni Piispanen tog hem guldet på 200 meter i parafriidrottens i T51-klass i Tokyo.

Toni Piispanen visar upp sin guldmedalj.
Toni Piispanen visade att världsrekordet (36,35) han satte vid FM-tävlingarna för tre veckor sedan inte var någon tillfällighet då han tog hem segern på 200 meter i paralympiska spelen i Tokyo.
Piispanen tog karriärens andra OS-guld då han var först i mål i T51-klassens 200 meters lopp. Pisspanen krossade det olympiska rekordet då han rullade i mål på tiden 36,81 sekunder. Belgiens Peter Genyn var tvåa medan landsmannen Roger Habsch vann brons.
Piispanen förbättrade det tidigare paralympiska rekordet (39,70) med över tre sekunder.
"Det här känns alldeles fantastiskt. Jag har arbetat så otroligt hårt de senaste åren för att kunna nå den här nivån. Sommaren har varit bra och världsrekordet för tre veckor sedan gav mig tro inför paralympiska spelen", säger Piispanen i paralympiska kommitténs pressmeddelande.
"Det här var alla tiders tuffaste 200 meters lopp i den här klassen. Också med tanke på det är jag mycket nöjd över att ha kunnat besegra Genyn som jag gått många tuffa kamper med under de senaste åren", säger Piispanen.
45-åringen var nöjd med sin insats och hur han lyckades prestera under press och i den japanska värmen.
"Min insats var balanserad och jämn från början till slut och jag gjorde egentligen inga misstag alls. Jag hade bra grepp hela tiden och också i kurvan, där jag förlorade mot Genyn i EM i början av sommaren, fungerade mycket bra. Under sommaren har jag lyckats höja min egen maxhastighet till den nivå som krävdes för att hålla honom bakom mig", säger Piispanen.
"Jag klarade också bra av att hantera värmen här. Min kroppstemperatur steg under uppvärmningen och vi tog i bruk alla tänkbara nedkylningssystem. Viljan spelade nog till slut en stor roll då det kändes som om jag hade 40 graders feber under loppet".
Piispanen jagar ett till guld i paralympiska spelen i Tokyo då finalen på 100 meter avgörs på fredag.
Piispanen vann sitt första guld på 100 meter vid paralympiska spelen i London 2012.
ANDRA LÄSER