Munskyddstvång på Finnairs flyg

Hädanefter förutsätter Finavia att alla anställda som kommer i kontakt med resenärer bär andningsskydd. För dem som rör sig på flygplatsen gäller däremot "en stark rekommendation" att göra detsamma. Men Finnair inför munskyddstvång från och med måndag.

Resenärer som flyger med Finnair måste från måndagen bära munskydd – annars kan de nekas ombordstigning.
För resenärer finns ändå inget tvång att bära andningsskydd på flygplatserna. Det framgår av ett pressmeddelande som statliga bolaget Finavia skickade ut på tisdagen.
Även om de flesta flygen fortfarande är inställda, förbereder sig Finavia för att småningom återgå till det normala – i takt med att Finland småningom öppnar upp.
– Vi har redan vidtagit många coronaåtgärder vid flygfälten, och är beredda att ändra anvisningar fort om det så krävs, säger Ulla Lettijeff som är chef för Helsingfors-Vanda flygplats.
Syftet är att resenärer ska känna sig trygga när de rör sig på flygplatsen, menar hon.
– Vi ber passagerare använda egen andningsmask, men vi har en begränsad mängd skydd att dela ut för dem som inte har ett eget med sig, säger Lettijeff om Helsingfors-Vanda.

Finavias coronaåtgärder på flygplatserna

Handsprit finns vid kundtjänsten och i säkerhetskontrollerna
En meters säkerhetsavstånd tillämpas, och flygplatsbussarna får fyllas bara till hälften
Personal och resenärer har skärmats av från varandra med plexiglas
Utökad städning
Uppmaning om karantän för ankommande resenärer
Check-in på webben
Önskan om att passagerare har så lite handbagage som möjligt
Trafik: Varken bussar eller tåg stannar för närvarande vid Helsingfors-Vanda flygfält. Människor uppmanas ta sig dit med bil eller taxi.

Kan nekas ombordstigning

Också flygbolaget Finnair uppger på Twitter att de från och med måndag kräver att alla resenärer använder munskydd under flygresan.
Åtgärden gäller både resenärer och personal.

Betyder det att en passagerare utan munskydd kan nekas ombordstigning?

– Ja. Det finns några munskydd även ombord, men vi kan inte garantera att de räcker för alla, säger Manti Väätäinen-Pereira vid Finnairs kommunikation.

Så regeringen har rekommenderat det starkt, men ni bryter mot det och säger att det är ett tvång?

– Vi har fattat ett eget operativt beslut, i enlighet med vad luftfartsorganisationer rekommenderat, säger Väätäinen-Pereira.
Hon tillägger att Finnair för tillfället har få passagerare: bara omkring 1 000 per dag. Innan coronapandemin låg siffran mellan 40 000 och 50 000 per dag.
Munskyddstvånget för resenärer träder i kraft måndagen den 18 maj.
15.06: Artikeln har uppdaterats med nya uppgifter från Finnair.
ANDRA LÄSER