Attack mot Lviv: "Mardrömmen har kommit ikapp"

Flera explosioner rapporteras från Lviv i västra Ukraina. Minst sju människor rapporteras ha dödats. I belägrade Mariupol i öst har Ryssland stängt in- och utfarterna till den strategiskt viktiga hamnstaden – och den ukrainske befälhavaren vädjar nu till påven om hjälp i ett öppet brev.

Rysk militärkonvoj nära den ukrainska hamnstaden Mariupol, som varit under belägring i över sex veckor.
18.04.2022 09:52 UPPDATERAD 18.04.2022 19:45
"Ni har säkert sett mycket i ert liv. Men jag är säker på att ni aldrig har sett något som det som sker i Mariupol. För det är så här helvetet på jorden ser ut. Jag har lite tid att beskriva alla hemskheter jag ser här varje dag. På stålverket bor kvinnor med barn och spädbarn i bunkrar. I hunger och kyla. Varje dag utgör de mål för fiendens flyg, skriver Serhij Volyna, befälhavare för den ukrainska marinkårsstyrka i Mariupol som har barrikaderat sig inne i järn- och stålverket Azovstal, i den hårt ansatta hamnstaden.
Brevet till påve Franciskus är publicerat i den ukrainska nättidningen Ukrainska Pravda, rapporterar CNN.
Serhij Volyna skriver också i brevet att han är redo att "kämpa till slutet".
Även Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal betonar att man inte kommer att ge upp Mariupol utan strida in i det sista.
– Våra militära styrkor, våra soldater, finns kvar. De kommer att kämpa till slutet, säger Sjmyhal i en intervju i helgen med ABC News.

Dödsoffer i Lviv

Enligt ryska obekräftade uppgifter ska det röra sig om några tusen ukrainska soldater som håller till i det gigantiska stålverket, med sitt omfattande tunnelsystem.
Tidigare under måndagen skrev Petro Andriusjtjenko, rådgivare till Mariupols borgmästare, på meddelandetjänsten Telegram att ryska styrkor börjat utfärda pass för dem som rör sig in och ut ur den belägrade staden.
Flera explosioner som misstänks vara robotattacker träffade den västligt belägna staden Lviv under måndagsmorgonen. Enligt regionale guvernören Maksym Kozytskyj har minst sju personer dödats.
"För tillfället har vi kunnat bekräfta att sju personer är döda. Vi vet också att elva människor har skadats", säger Kozytskyj på sociala medier.
Ett barn ska finnas bland offren, enligt guvernören.
Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende aktörer.
Enligt borgmästaren Andrij Sadovij rör det sig om fem robotattacker i Lviv som hittills varit i stort sett skonat från kriget och dit många ukrainare flytt.

Explosioner vid järnvägsstation

– Krigsmardrömmen har kommit ikapp oss även här i Lviv, säger Ljudmyla Turtjak, som flytt till staden med sina två barn från Charkiv i öst, till AP.
– Det finns inte längre någonstans i Ukraina där vi kan känna oss säkra.
Enligt ännu obekräftade uppgifter ska flera explosioner också ha inträffat i närheten av staden Dnipro i södra Ukraina, där robotar ska ha slagit ned i närheten av en järnvägsstation, rapporterar BBC.
Från ryskt håll kommer uppgifter om att flygangrepp har utförts mot över hundra militära mål i Ukraina. Uppgifterna, som kommer från den ryska nyhetsbyrån Interfax, har inte bekräftats från annat håll.
En stor offensiv har också inletts i Luhansk-regionen, enligt Serhij Hajdaj, chef vid den regionala militären, som säger att ryska styrkor intagit den lilla staden Kreminna och att hårda strider fortsätter. Han anklagar även ryska styrkor för att skjuta mot flyende civila.
Samtidigt anklagar ukrainska myndigheter Ryssland för att blockera evakueringsvägarna i östra Ukraina, rapporterar AFP.
"Tyvärr kommer det i dag, den 18 april, inte att finnas några humanitära korridorer", skriver vice premiärminister Iryna Veresjtjuk i ett uttalande på sociala medier.

ANDRA LÄSER