Nu kan alla svenskar bli en Svensson

På lördag blir det fritt fram i Sverige att skaffa dubbla efternamn och byta förnamn hur ofta man vill. När den svenska namnlagen ändras blir det också betydligt enklare att bli en riktig Svensson.

27.06.2017 10:14 UPPDATERAD 27.06.2017 10:34
Den 1 juli förändras den svenska personnamnlagen. Den största förändringen är att svenskarna då kommer kunna välja dubbla efternamn. Med nuvarande lagstiftning har den enda möjligheten till dubbla efternamn varit att registrera ett extra efternamn som mellannamn.
– Det här med dubbelt efternamn kommer bli ganska populärt. Det är ju många som har klagat på det här med mellannamn, att det har varit ett evigt trixande och fixande för att alla i familjen ska få samma namnkombination. Men i och med den nya lagen försvinner det problemet, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Namnskydd försvinner

Den som vill byta efternamn får dessutom betydligt fler alternativ att välja mellan. Alla efternamn som används av minst 2 000 personer förlorar nämligen sitt namnskydd, vilket innebär att vem som helst kan bli en Svensson, Hjort eller Åkerman mot en avgift på 1 800 kronor, alltså drygt 180 euro. Dessutom kan man avgiftsfritt välja sina föräldrars förnamn som efternamn med efterleden -son eller -dotter.
När det gäller förnamn blir det också fritt fram att byta namn hur många gånger som helst.
– Det tror jag är efterlängtat. Som reglerna är i dag har man kunnat lägga till namn, men bara en gång. Därefter har man behövt vända sig till patent- och registreringsverket, men för att byta där har man behövt speciella skäl. Att byta en tredje gång har varit väldigt svårt, säger Agneta Carlquist.

Oklart tryck

Trots att man förväntar sig flera namnändringar på sikt räknar inte Skatteverket med att ansökningarna ska ta längre tid i och med lagändringen. Man har heller inte tagit in någon extra personal.
– Eftersom det inkommer mitt under sommaren så har vi lägre bemanning på grund av semestern. Det är svårt att veta hur många som sitter och väntar på det här, men att alla skulle kasta sig på det redan tredje juli tror jag inte, säger Agneta Carlquist.
Också i Finland förbereds en ändring av namnlagen. En arbetsgrupp har föreslagit att barn ska kunna ha fyra förnamn, och att barn ska kunna få ett dubbelnamn som efternamn. Enligt förslaget ska det också bli lättare att byta namn. I framtiden ska det gå att sköta elektroniskt.

Ändringar i den svenska namnlagen

Den 1 juli förändras reglerna för att byta namn i Sverige.
Föräldrar måste då anmäla både för- och efternamn efter barns födelse eller adoption. Efternamn kommer inte längre att ges automatiskt.
Det går att ha dubbelt efternamn. Mellannamn går däremot inte längre att lägga till, men man får ha kvar det man har.
De vanligaste efternamnen, exempelvis Nilsson, Andersson och Johansson men även Hjort, Åkerman, Ögren, Rask, Jarl och Brink, förlorar sitt namnskydd och kan förvärvas av alla, mot en ansökningsavgift på 1 800 kronor, motsvarande drygt 180 euro. Regeln gäller efternamn som används av minst 2 000 personer.
Det finns inte längre något hinder mot att byta namn flera gånger.
Alla ansökningar om förnamnsändringar kostar från och med den 1 juli 250 kronor (motsvarande drygt 25 euro). Att ansöka om att byta efternamn kostar 1 800 kronor (motsvarande drygt 180 euro) om det inte gäller exempelvis byte till makes/makas/partners namn vid giftermål eller byte till förälders efternamn, vilket är kostnadsfritt.
Skatteverket blir den enda myndigheten som hanterar namn.
Källa: Svenska Skatteverket

ANDRA LÄSER