Jämställda företag gör bättre resultat

Världen blir en bättre plats för alla om kvinnor är med på samma villkor som männen. Det vill affärsutvecklare Triinu Varblane visa med hjälp av konkreta exempel under torsdagens jämställdhetsevenemang i Vasa.

Triinu Varblane är internationell affärsutvecklare vid teknologicentret Merinova. Tillsammans med Cleantech Kvarken har hon planerat programmet för evenemanget Women with Impact, som vill visa varför jämställdhet mellan könen är så viktigt i arbetslivet.
Women with impact är ett svenskt varumärke som jobbar för jämställdhet genom att visa konkreta exempel från vardagen. Man vill ge företag, politiker och andra offentliga aktörer praktiska verktyg för att skapa en jämställd arbetsmiljö.
– Vi vill med det här evenemanget visa varför man ska jobba med jämställdhet. Utan att skylla på någon eller peka finger åt något håll vill vi med hjälp av positiva exempel och med stöd av forskning i EU-länderna visa att företag som satsar på jämställdhet mellan män och kvinnor har en bättre lönsamhet, mindre arbetsskador och lättare att få kompetent arbetskraft till krävande uppgifter, säger projektmedarbetare Triinu Varblane.
Hon är en av initiativtagarna bakom evenemanget Women with Impact goes Finland, som hålls på torsdag eftermiddag vid svenska Hanken i Vasa. Tillställningen är öppen för allmänheten och hålls på två språk, svenska och engelska. Merparten av föredragshållarna kommer från Sverige.
– Det här är inte en politisk tillställning, utan ett sätt att skapa en framgångsrik region och locka kompetent arbetskraft till Finland. Inom de närmaste åren kommer många yrkeskunniga människor att gå i pension och företag har större chanser att rekrytera kompetenta arbetstagare om de väljer bland hela befolkningen. Women with Impact är inte en tillställning för kvinnor, utan vi vänder oss till en blandad publik.
Triinu Varblane har planerat den här tillställningen i ett par års tid och jobbat aktivt med den sedan i fjol tillsammans med Cleantech Kvarken, Viexpo och sex andra organisationer. Att den nu blir verklighet ser hon som en seger för jämställdheten, även om det inte har varit helt lätt alla gånger.
– Hälften av föreläsarna är män och hälften kvinnor, precis som vi tycker att det ska vara. Men jag har fått en del kraftig och också oväntad kritik för det här, främst från andra kvinnor. Kritikerna tycker att det borde ha varit flera kvinnor bland föreläsarna.
Bland talarna på evenemanget finns exempelvis Sveriges före detta vice statsminister Margareta Winberg, genusfotografen Tomas Gunnarsson, motivations- och kommunikationsexperten Antoni Lacinai som också fungerar som kvällens moderator, jämställdhetskonsult Sinikka Mustakallio, doktorand Shaima Abdelmageed och Peter Hedman som gör författardebut med boken Bli bäst på regional utveckling.
– Mitt mål har hela tiden varit att det här evenemanget ska vara gratis för deltagarna, så att ingen uteblir bara för att det känns för dyrt. Jag hoppas att var och en av dem som deltar ska få sig en tankeställare som leder till att de gör en liten förändring mot en jämställdare vardag. Alla små steg tillsammans blir i slutändan en stor förändring, tror Triinu Varblane.

Women with Impact hålls klockan 15–17 torsdagen den 15 februari vid Hanken på Biblioteksgatan 16 i Vasa. Deltagarna bör anmäla sig i förväg, för antalet platser är begränsade. Hittills har 180 personer anmält sig.

ANDRA LÄSER