Oliver Helander stod över söndagens spjuttävling – så här ser VM-laget ut för tillfället

Spjuttalangen Oliver Helander fick ett lugnande besked under måndagen.

Oliver Helander och hans tränare Tero Pitkämäki tar alltid det säkra före det osäkra.
Oliver Helander stod över söndagens spjuttävling i Uleåborg som en försiktighetsåtgärd. Han hade känningar i insidan av låret. Han blev undersökt under måndagen, men gavs grönt ljus att köra vidare.
– Oliver var på magnetundersökning i Seinäjoki under måndagen. Det fanns inget som tyder på en skada. Planen är att han tävlar i Diamond League på torsdag, säger Helanders tränare Tero Pitkämäki.
Helander steg till fyra i alla tiders statistik i Finland med sitt personliga rekord 89.83 i Åbo för ett par veckor sedan. Under måndagen blev Helander också uttagen till friidrotts-VM i Eugene 15-24.7 . Tidigare under sommaren stod han bland annat över GP-tävlingarna i Esbo och Kuortane som försiktighetsåtgärd. Han har en dyster skadehistoria, så det är förståeligt att han och tränaren Tero Pitkämäki vill ta det säkra före det osäkra.
HIFK-häcklöparen Viivi Lehikoinen blev samtidigt uttagen till VM. Hon satte sitt PB 54.96 på 400 m häck i Geneve tidigare i juni.
Från förut har tio idrottare blivit uttagna till VM. Sara Kuivisto deltar dock inte i VM, så för tillfället är det elva idrottare i laget. Laget kompletteras dock 1 juli, så totalt lär det blir 20-23 finländska idrottare i VM.
– I det här skedet tog vi bara med de idrottare som klarat resultatgränsen, men som inte ännu blivit uttagna. De idrottare som kvalar in via internationella friidrottsförbundets ranking, tas ut 1 juli, säger friidrottsförbundet SUL:s toppidrottsträningschef Tuomo Salonen.
Topi Raitanen (3000 m hinder), Aleksi Ojala och Aku Partanen (35 km gång), Alisa Vainio (maraton), Wilma Murto (stavhopp), Senni Salminen (tresteg), Silja Kosonen och Krista Tervo (slägga), samt Tiia Kuikka och Elisa Neuvonen (35 km gång) har redan blivit uttagna till VM.
Reetta Hurske (100 m häck, Aaron Kangas och Tuomas Seppänen (slägga), Kristiina Mäkelä (tresteg), Kristian Pulli (längd), Salla Sipponen (diskus) Eveliina Määttänen (800 m), Lassi Etelätalo (spjut) samt Ella Junnila och Heta Tuuri (höjdhopp) är idrottare som för tillfället har en VM-plats på basis av rankingen. Bland annat Camilla Richardsson (5 000 m) ligger strax utanför, men de slutliga rankinglistorna är fortfarande inte klara. Det kan hända att en eller flera drar sig ur VM. Simo Lipsanen (tresteg) och Nooralotta Neziri (100 m häck) skulle ligga bra till i rankingen, men har dragit sig ur VM. Elina Lampela (stavhopp) har för tillfället en plats i VM, men hennes skadeläge är ett frågetecken.

ANDRA LÄSER