Åländsk film till amerikansk festival

Dramadokumentären Pojken som ville till Amerika har bjudits in att delta i filmfestivalen International Maritime Film Festival i Maine i USA den 27 till 29 september. Regissören Per-Ove Högnäs närvarar under visningen.

Jonas Danielsson spelar Uno Ekblom i Pojken som ville till Amerika. Foto: Nya Åland/SPT
Pojken som ville till Amerika handlar om Eckeröbon Uno Ekblom, som tillsammans med Stig Linderoth och Alfred Åström sommaren 1939 åkte med sin lilla snipa från Åland till New York. Med detta till synes vansinniga företag slog Ekblom världsrekord: hans snipa Eckerö var den minsta motorbåt som någonsin korsat Atlanten.
Filmen premiärvisades i Mariehamn i april 2018 och fick ett gott mottagande. Nya Ålands recensent Karin Erlandsson skrev bland annat om filmens regissör: "Per-Ove Högnäs lägger sig inte i berättelsen, han litar på sin publik och berättelsens kraft. Det är underbart."
Filmen är regisserad av Per-Ove Högnäs, och manuset är skrivet av Michael Hancock. Huvudrollen Uno Ekblom spelas av Jonas Danielsson, och i övriga roller syns bland andra Linnéa Sundblom, Matts Stenlund, Marc Svahnström och Jon Henriksen. För fotot står Anton Österlund, och filmens musik är komponerad av Peter Hägerstrand.
ANDRA LÄSER