VBL: Vaccinmotståndaren Linda Karlström stämmer svenska staten för psykisk påtryckning

Vaccinmotståndaren Linda Karlström från Kronoby stämmer svenska staten för sitt medverkande i SVT-dokumentären Vaccinkrigarna. Hon anser att hon utsattes för psykisk påtryckning och kräver enligt Vasabladet 150 000 kronor i skadestånd.

Linda Karlström från Kronoby var en av de intervjuade personerna i SVT:s dokumentärserie Vaccinkrigarna, som visades för cirka två år sedan.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
10.01.2023 08:51 UPPDATERAD 10.01.2023 11:29
Gymnastiktränare Linda Karlström från Kronoby hävdar att hon har lidit länge efter att Sveriges Television för över två år sedan publicerade den tredelade dokumentärserien Vaccinkrigarna, som också har visats på Yle i februari 2021. I programmet intervjuas Linda Karlström och andra vaccinmotståndare, och det framkom bland annat att hon har en del kontroversiella konspiratoriska och antisemitiska åsikter.
Nu skriver Vasabladet att Karlström söker upprättelse hos svenska staten: ”Den 7 och 8 februari i år ska ett fall av det ovanligare slaget upp i Stockholms tingsrätt. Det handlar om ett civilmål där Linda Karlström från Kronoby stämt svenska staten.”
Stämningsansökan är inlämnad av en advokatbyrå i Stockholm och riktar sig mot svenska staten, som hon genom förvaltningsstiftelsen anser vara högsta ansvariga för innehållet i programserien som var producerad av Sveriges Television. Enligt VBL hävdar Linda Karlström att hon utsatts för ett ”omfattande intrång i privatlivet” och att hon ”alltjämt utstår en psykologisk påtryckning som hämmar hennes friheter”.

Friad i granskningsnämnden

Det här är inte första gången som Linda Karlström tar strid för att hon upplever sig ha blivit felaktigt behandlad i dokumentären. Granskningsnämnden för press, radio och tv i Sverige granskade serien i oktober 2021 och friade den i fråga om ”opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet”. Två SVT-journalister hade i över ett års tid infiltrerat antivaccinationsrörelsen och på det sättet kommit åt fenomen som de annars inte hade haft bevis för.
Linda Karlström är gymnastiktränare och har varit ordförande för Kronans gymnaster. 
Linda Karlström har verkat som gymnastiktränare i flera lokala idrottsföreningar och strax innan dokumentären visades hade hon utsetts till Årets tränare 2020 i Kronoby. Efter serien tog både Kronoby kommun och flera idrottsföreningar avstånd från henne.
Hon har också anmält SVT:s ansvariga utgivare för förtal men Justitiekanslern i Sverige inledde ingen förundersökning.

Yrkar på skadestånd

Nu är det Justitiekanslern som företräder staten när fallet ska behandlas i tingsrätten.
Vasabladet har intervjuat handläggaren Alexandra Pettersson Åberg inför rättegången och hon säger att svenska statens uppfattning är att staten inte över huvud taget har ansvar för SVT:s agerande och handlande.
”Oaktat detta så är det statens uppfattning att det inte har skett några överträdelser av Europakonventionen i detta fall”, säger Alexandra Pettersson Åberg till VBL.
Linda Karlström yrkar på 150 000 kronor i skadestånd, samt ränta på summan och att hennes rättegångskostnader ersätts.
Läs också: Recension: Personliga känslor vinner lätt över komplicerad vetenskap i vaccinfrågan

ANDRA LÄSER