Ökad smittspridning på Åland – läget är pressat på flera sjukhusavdelningar

Coronapandemin håller Åland i sitt grepp, smittspridningen är fortsatt hög och incidensen ligger på över 5 660. Av de offentliga testerna är 45 procent positiva, men andelen hemtest är stor.

Över 900 ålänningar testade positivt för covid-19 under de senaste sju dagarna, men den faktiska siffran är större, då många gör endast hemtest.
Petra Miettinen
22.02.2022 08:30 UPPDATERAD 22.02.2022 09:14
Antalet konstaterade coronapositiva på Åland var 932 under de senaste sju dagarna. De flesta är barn och unga. De exakta siffrorna är ändå inte tillförlitliga i det här skedet av pandemin, då testkriterierna har ändrats och andelen hemtester ökar. De dagliga siffrorna varierar beroende på laboratoriekapacitet och tillgången till testtider.
Enligt biträdande chefsläkare Jun Nagamori ligger fyra patienter inlagda på sjukhuset på grund av covid-19 och en patient vårdas på intensivvårdsavdelningen. Bemanningsläget är mycket pressat på flera avdelningar på sjukhuset.
Smittspridningen i samhället är fortsatt hög och kommer enligt Nagamori att vara så även den närmaste tiden.
Tidigare har smittspårningen på Åland ringt upp alla över 60 år som testat positivt för covid-19. Det har visat sig att de flesta vaccinerade har en lindrig sjukdomsbild. Därför kommer smittspårningen i fortsättningen endast att kontakta personer över 70 år.

ANDRA LÄSER