HUS ber smittade att hjälpa smittspårarna

Smittspårarnas arbetsbörda är en följetong som inte verkar ta slut. Nu upprättas en ny webbplats för listor över eventuellt exponerade personer – som smittade själva skriver in.

Anna-Maija Lalu är en av smittspårarna på Näse hälsovårdscentral i Borgå. Arkivbild.
I somras ville en av hälsovårdscheferna i Helsingfors, Timo Lukkarinen, att unga personer som smittats med covid-19 skulle underlätta smittspårarnas arbetsbörda. Då hette det att de själva skulle höra av sig till vänner, till exempel genom sociala medier.
Nu är smittspårningskaoset på tapeten igen. Den här gången är det Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS som ber om hjälp.
HUS har upprättat en webbsajt, mincoronainfo.fi, där en smittad själv kan uppge vilka som kan ha exponerats. När smittade får sms om att testsvaret är positivt är en länk till sajten bifogad. För att komma in i tjänsten behöver man nätbankskoder eller mobilcertifikat.
"De uppgifter som ges i tjänsten är nyttiga förhandsuppgifter för smittspårare och de påskyndar smittspårningen. Via tjänsten kan man fylla i de platser där man har varit och anteckna de exponerade personernas namn och telefonnummer samt andra uppgifter om exponeringen", säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen i ett pressmeddelande på fredagen.
Uppgifterna är inte slutgiltiga, utan fungerar som underlag för det beslut som smittspåraren fattar. Det sker när smittspåraren ringer den smittade.
Den svenska versionen är på gång men har ännu inte släppts, skriver HUS.

ANDRA LÄSER