USA:s fotbollsförbund anser att damernas jobb är mindre värt än herrarnas – "Kunde USA:s damer besegra Tysklands herrar?"

Det amerikanska fotbollsförbundet anser att det är mer krävande att spela i herrlandslaget än i damlandslaget och därför vill förbundet inte införa jämställda ersättningar för sina landslag.

Megan Rapinoe och Carli Lloyd är två av de amerikanska landslagsspelarna som kämpar för jämställdhet.
En manlig fotbollsspelare har ett större ansvar i förbundet än en kvinnlig fotbollsspelare, konstaterar det amerikanska fotbollsförbundet i samband med rättegången där de amerikanska damlandslagsspelarna stämt förbundet för könsdiskriminering.
Det framgångsrika damlandslaget kräver 67 miljoner dollar i ersättning av förbundet.
Storstjärnan Carli Lloyd är en av spelarna som hörts i ärendet. Förbundet försöker på alla tänkbara sätt visa att deras mest framgångsrika landslag inte är lika mycket värt som det mindre framgångsrika herrlaget.
– Tyskland är regerande världsmästare bland herrarna. Hur skulle en match mellan det amerikanska damlandslaget och det tyska herrlandslaget sluta? undrade förbundets jurister.
– Det skulle vara oerhört svårt att spela mot Tyskland. Män är snabbare och starkare, svarade Lloyd.
– Tar man bort deras fördel i snabbhet och styrka blir det en jämn match, fortsatte hon.
– Kunde USA:s damer besegra Tysklands herrar? frågade förbundets jurister.
– Jag vet inte, svarade Lloyd.
Alex Morgan, en av lagets och sportens största stjärnor, fick frågan om hon tror att det krävs mera talang för att spela i det amerikanska herrlandslaget än för att spela i det amerikanska damlandslaget.
– Nej. Det är en annan sorts talang, svarade hon.
Förbundet argumenterade för att herrspelarna har en tuffare arbetsmiljö då de oftare än damlandslaget spelar inför en fientligt inställd publik.
Morgan fick också i detalj förklara hur hon tränar med ett regionalt lag för pojkar under 18 år och hur hon mäter sig fysiskt med dem.
– Det är lite annorlunda att spela mot män och killar än att spela mot kvinnor. De är större och starkare, det är fakta. Och det går inte att argumentera mot vetenskapen i det avseendet. Men då man tar bort de egenskaperna är jag den mest talangfulla spelaren då jag tränar med U18-laget, sade Morgan.
På måndagen argumenterade det amerikanska förbundets jurister att kvinnliga idrottare är mindre talangfulla och att deras arbete är mindre krävande än motsvarande jobb som det amerikanska herrlandslagets spelare gör.
Det amerikanska förbundet hänvisade också till biologiska skillnader mellan könen och "obestridlig vetenskap" för att argumentera för att kvinnorna ska få mindre ekonomisk ersättning än männen.
– Det är obestridliga fakta att det kräver mera styrka och snabbhet att spela i herrlandslaget än att spela i damlandslaget. Arbetet de manliga spelarna utför bär ett större ansvar än arbetet damspelarna utför, skrev förbundet.
På onsdag bad förbundet om ursäkt för uttalandet och förbundsordförande Carlos Cordeiro sade:
– Det vi skrev har lett till både känslor av kränkning och smärta och orden motsvarar inte förbundets värderingar och vår oerhörda beundran för vårt damlandslag. Damlagets spelare är otroligt talangfulla och de arbetar minutiöst, vilket de visat upprepade gånger med sina OS- och VM-titlar, sade Cordeiro.
Senare meddelade förbundet att man byter ut sitt juridiska team som gjorde de kontroversiella uttalandena.
Förbundsordföranden är inte populär bland damspelarna. Speciellt inte efter att han förra veckan publicerade ett brev där han skrev att förbundet erbjudit damspelarna lika villkor som herrarna men att damspelarna tackat nej till erbjudandet. Damlandslagets jurister kontrade med att erbjudandet följde ett nio år gammalt avtal för herrlandslaget och att herrarna för tillfället förhandlar om ett nytt avtal.
Storstjärnan Megan Rapinoe kritiserade Cordeiros tajmning skarpt. Brevet publicerades under landslagets She Believes Cup, en turnering som spelas kring internationella kvinnodagen för att uppmärksamma flick- och damfotbollen.
– Om man vill fira kvinnodagen och uttrycka sitt stöd för inte bara det egna landslaget utan också framtida spelare och andra tjejer är det här ett sätt att göra det på, sade Rapinoe till The Athletic i samband med turneringen.

USA:s mästerskapsmedaljer

VM-guld: 1991, 1999, 2015, 2019.
VM-silver: 2011.
VM-brons: 1995, 2003, 2007
OS-guld: 1996, 2004, 2008, 2012
OS-silver: 2000.
VM-brons: 1930.
ANDRA LÄSER