Studieinfo krånglar – sökande har fått studieplatser på felaktiga grunder

En del sökande till högskolor har felaktigt beviljats en studieplats. Felet har drabbat alla högskolor och gäller studerande som redan har en examen.

På grund av ett tekniskt fel i Studieinfo-tjänsten har en del sökande till högskolor fått en studieplats på falska grunder.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
25.05.2023 21:42
Det har skett ett fel i Studieinfo-tjänsten, som upprätthålls av Utbildningsstyrelsen. Ett än så länge okänt antal sökande till högskolor har på felaktiga grunder beviljats en studieplats till hösten. Felet berör alla högskolor i landet, det är tidigare studerande med en examen i bagaget som har behandlats på samma villkor som förstagångssökande. Tidningen Turun Sanomat var först ut med nyheten.
Det var flera sökande som redan har en högskoleexamen som upptäckte felet på torsdagen. Systemet i Studieinfo hade inte beaktat deras examen, utan de fick poäng som endast förstagångssökande borde ha fått. 
Nu har Utbildningsstyrelsen lokaliserat och korrigerat felet i Studieinfo och försöker ta reda på hur många sökande om berörs av felet. De olika högskolorna går som bäst igenom kriterierna för den betygsbaserade antagningen och kommer att informera de sökande som på riktigt har fått en studieplats.
"Den enskilda sökanden får uppdaterad information från den högskola dit hen har sökt. Vi beklagar situationen, som av förståeliga skäl orsakar oro hos många sökande." skriver Utbildningsstyrelsen på sin webbplats.

Hundratals eller tusen?

Enligt Turun Sanomat kan felet beröra hela tusen sökningar. På Utbildningsstyrelsen tror man inte att problemet är så omfattande. 
”Antalet är inte så stort. Det handlar om cirka hundra sökningar, men vi utreder saken just nu," sade planeraren Minea Wilo-Tanninen från Utbildningsstyrelsen till STT på torsdagseftermiddagen.
Hon säger att man strävar efter att ha kartlagt problemets omfattning fram till måndag nästa vecka. Då publiceras resultaten från den betygsbaserade antagningen. Därefter är det upp till varje högskola att avgöra om de som redan hann få en studieplats på falska grunder förlorar den.

ANDRA LÄSER