Sture Allén har avlidit

Svenska Akademiens ledamot och tidigare ständige sekreterare Sture Allén har avlidit, uppger familjen för TT.

Sture Allén blev 93 år. Arkivbild.
20.06.2022 15:20 UPPDATERAD 20.06.2022 15:24
"Vår älskade pappa och make, Sture Allén, har i dag lämnat oss i stor sorg och saknad. Efter en tids sjukdom somnade Sture in i all stillhet omgiven av sin familj. Vänligen respektera vårt behov av lugn i denna svåra stund", skriver familjen i en kommentar.
Sture Allén var språkforskare och professor i språkvetenskaplig databehandling i Göteborg mellan åren 1972 och 1993. Han blev ledamot i Svenska Akademien 1980 och var dess ständige sekreterare mellan 1986 och 1999.
Under sina år som ständig sekreterare arbetade Allén aktivt med att uppmuntra allmänhetens intresse för språk, han var bland annat ofta gäst i flera tv- och radioprogram.
– Han är en av dem som suttit längst i Akademien, han tog sitt inträde 1980, det är väldigt långa perspektiv, säger Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien till TT.

"Fantastisk person"

Vid sidan av sitt ledamotskap var Allén ledamot av Nobelkommittén från 1987 till 90-talets slut. Han var även ledamot av flera andra svenska och utländska akademier.
– Det som är riktigt stort är att han faktiskt utvecklade sitt ämne nordiska språk till något helt nytt, den språkvetenskapliga databehandlingen. Där var han långt före sin tid och det påverkade också arbetet i Akademien, säger Mats Malm.
Under Sture Alléns tid som ständig sekreterare uppstod den så kallade Rushdiefejden, då några av ledamöterna menade att Akademien offentligt borde fördöma den fatwa som riktats mot författaren Salman Rushdie från iranska religiösa ledare. Konflikten ledde till att Kerstin Ekman och Lars Gyllensten från 1989 lämnade arbetet i Svenska Akademien. Senare följde Knut Ahnlund deras exempel.
Det var före Mats Malms tid som akademiledamot, den "komplicerade historien" har han inte så bra koll på, säger han. Däremot har han haft stort personligt utbyte av Sture Allén långt innan han själv blev invald.
– Vi arbetade tillsammans i styrelsen för Svenska vitterhetssamfundet till exempel, han var en fantastisk person på att både vara vänlig och observant och strukturerad på mötena – han kunde leda möten framåt. Jag tog djupt intryck av honom från första början.

Höll på reglerna

Även författaren och Akademiledamoten Per Wästberg pekar på Sture Alléns passion för att tillgängliggöra Svenska Akademiens ordböcker digitalt.
– Det var hans passion, säger han och lägger till:
– Han var den formellaste av oss alla och höll mycket på alla regler och stadgar och ville inte avvika från dem. Han var helt koncentrerad på att digitalisera ordboken och Svenska Akademiens ordlista. Det var väldigt viktigt men för oss som var okunniga författare var det en annan värld.
Sture Allén blev 93 år.

ANDRA LÄSER