Tredje vaccindosen dröjer i Finland – Kiuru vill kalla in pensionärer och studerande till talko

Kalla in pensionerad sjukvårdspersonal, studerande och kanske till och med försvarsmakten. Det är familje- och omsorgsminister Krista Kiurus recept för att få fart på coronavaccineringarna, enligt hennes besked i Yles A-studion på tisdagskvällen.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger att Finland inte kan höra till de sämsta i klassen i Europa i att ge den tredje dosen coronavaccin.
– Det kan inte vara möjligt att vi inte får i gång vaccineringsmaskineriet. Det är bråttom nu, sade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) i tisdagskvällens A-studion.
Enligt henne är takten nu för långsam och hon hänvisar till utvecklingen i andra länder. Kiuru säger att det ute i världen finns konkreta exempel på hurdana dramatiska effekter det kan bli, "en störtsjö", om vi inte skyddar oss.
Hon talar speciellt för den tredje dosen, då effekten av den andra börjar avta, och vill att vaccineringarna ska pågå också under julhelgerna.
Sjukvårdsdistrikten har ändå varnat för att personalresurserna inte räcker till för att snabba på takten, till exempel så att den tredje dosen skulle ges redan efter tre månader från den andra.
Läs också: HUS akut går på knäna – "Vi är slaskhinken som tar alla smällar"
Det här uttryckte bland andra Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, för Helsingin Sanomat på måndagen.

Kraftsamling

I A-studion presenterar Krista Kiuru sin lösning, som behandlats också i ministerarbetsgruppen för social- och hälsovård samma dag.
Kiuru menar att pensionerad sjukvårdspersonal ska kunna kallas in och sjukvårdsstuderande användas till vaccineringarna. Hon föreslår även att försvarsmakten och frivilligorganisationer kan användas som resurs. Under utredning är dessutom om närvårdare efter en kort utbildning ska kunna sköta vaccineringar.
Då kommunernas resurser är pressade talar Kiuru för att även företagshälsovården ska kopplas in.
Kiuru säger ändå att kommunerna måste ta situationen på allvar, och beklagar att Institutet för hälsa och välfärd och den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor KRAR, som hon säger, tagit så mycket tid på sig att ge rekommendationer om den tredje dosen.
– Finland kan inte höra till de sämsta i klassen i Europa.

Coronatest för inresa

Skärpta inreseregler bereds också. Krista Kiuru säger till Yle att Social- och hälsovårdsministeriet gett ett förslag till regeringen om det.
Det går ut på att de som kommer till Finland utanför EU och Schengenområdet måste ha ett negativt coronatest, som får vara högst 48 timmar gammalt.
Enligt Kiuru handlar diskussionen om förslaget nu främst om hur fort kravet kan införas.

Tredje dosen när?

Det var i början av december som Institutet för hälsa och välfärd gick ut med en rekommendation om att en tredje vaccindos ska erbjudas alla över 18 år i Finland, och att dosen ska ges fem till sex månader efter att man fått sin andra dos.
Här finns institutets senaste information om vaccineringarna.
Ser man till huvudstadsregionen har Vanda och Grankulla öppnat tidsbokningen för en tredje dos för personer över 18 år.
I Helsingfors gäller ändå fortfarande att man ska vara över 60 år eller höra till en riskgrupp. Intervallet från den andra dosen ska vara minst 5,5 månader.
I Esbo är bedömningen att vaccineringarna med den tredje dosen kan börja ges till personer under 60 år från slutet av januari.
Frågan om vaccineringsintervallet är också aktuell. Europeiska läkemedelsmyndigheten har öppnat upp för möjligheten att minska intervallet till tre månader, även om rekommendationen fortfarande är sex månader. Något beslut har ännu inte fattats i Finland.
På onsdagsmorgonen hade 87,3 procent av över alla över 12 år fått sin första coronavaccindos, 82,8 procent den andra och 11 procent den tredje.
Läs också: Vilken är viktigare – första eller tredje dosen? "De behöver inte utesluta varandra"

ANDRA LÄSER