Juniorfotbollen i huvudstadsregionen dyrast i Svenskfinland

Juniorfotbollen för tioåringar i Svenskfinland är dyrast i Helsingfors och billigast i Österbotten. Det framkommer i en granskning som SPT gjort. Satsningens omfattning och proffsighet påverkar priset mest.

Kari Naakka ger både uppmuntrande ord och feedback då HJK:s akademilag för 2007-födda tränar.
10.11.2017 00:00 UPPDATERAD 10.11.2017 14:12
Hur mycket kostade det för en junior att spela i ditt lag förra säsongen, om man tar alla kostnader i beaktande?
Den frågan ställde SPT tjugo pojklag och femton flicklag för 2007-födda i Svenskfinland. De flesta föreningar svarade – men vissa ville inte diskutera pengar, eller hade knapphändiga uppgifter.

Dyrast i huvudstadsregionen

Juniorfotbollen är i särklass dyrast i Helsingfors och Esbo. De största juniorföreningarna i huvudstadsregionen delar in tioåringarna enligt talang och färdighet. Akademilagens satsning är proffsig.
Eller vad sägs om HJK:s toppjuniorers säsong?
Laget tränade fyra gånger per vecka, ordnade två läger, spelade i tolv turneringar i Finland och fyra utomlands. Två tränare i laget får lön och spelarna har bland annat tillgång till en fysioterapeut. Laget spelade också en vinterserie och träningsmatcher.
En väldigt ambitiös satsning, med andra ord. Prislappen? 3 000 euro per spelare.
De dyra plankostnaderna i Helsingfors trissar upp avgifterna. En träningstimme i Helsingfors eller Esbo kostar över fyra euro per spelare – rejält högre än på övriga orter.
HJK Sininen, som är HJK:s utmanarlag, spelade tre turneringar utomlands i fjol och hade en årskostnad på 2 700 euro per spelare. Esbolaget Honkas satsning är likartad. Förra säsongen betalade varje spelare 2 600 euro och laget spelade två turneringar utomlands.
Både Honka och HJK poängterar noga att det finns andra lag inom föreningen för spelare som inte satsar lika hårt. I dessa lag är kostnaderna lägre.
FC Inter deltog i hela 16 turneringar i fjol, varav en i Nederländerna.

Billigast i Nedervetil

Den andra ytterligheten i granskningen är IK Myran från Nedervetil.
Förra säsongen betalade en förälder till en junior i flicklaget bara 100 euro. Det är 140 euro billigare än granskningen näst billigaste notering, GBK:s pojklag.
Läs mer om IK Myrans fotbollssatsning här.
Förutom de ovannämnda klubbarna hade också Jaro och Närpes Krafts flicklag låga kostnader.
Närpes Kraft är inte med i jämförelsen i grafiken eftersom årets lag ärvde pengar från ett annat lag och hade bristfälliga uppgifter. De ärvda pengarna finansierade delar av årets verksamhet. Säsongen 2017 betalade föräldrar bara 70 euro per spelare.

Dyrare i Östnyland än i Västnyland

Fotbollen i Borgå och Sibbo kostar mer än i Ekenäs och Karis. Pojkfotbollen i Borgå och Sibbo kostade i snitt 550 euro och flickfotbollen 700 euro. Motsvarande siffror i Västnyland var 405 euro och 335 euro.
I Östnyland är Lovisa ett undantag.
Lovisas pojklag hade årskostnader på endast 260 euro. Flickfotbollen i det sammansatta laget för 2005–2007-födda kostade 360 euro.
– Jag är medveten om att vår säsongsavgift är billig. Nästa år blir det en höjning för att få allt att gå ihop, säger Annina Hollmén, lagledare för FC Lovisas pojklag för 2007- och 2008-födda.
Lovisas pojklag deltog inte i seriespel, men spelade 64 turneringsmatcher och tränade nästan 90 gånger under säsongen.

Små skillnader mellan flickor och pojkar

Pojkfotbollen kostar inte mycket mer än flickfotbollen.
Till exempel Sibbo-Vargarnas flickor betalade rejält mycket mer än föreningens pojkar.
HJK:s representationslag för flickor satsar stenhårt – precis som pojkarna. Laget har två tränare som lyfter lön, en målvaktstränare och tillgång till en fysioterapeut. Fyrtio procent av den totala årskostnaden på 2 000 euro går till tränaravgifter.
Pojkfotbollen kostar lite mer än flickfotbollen, men det beror till stor del på träningsmängden. Pojkarna i granskningen tränar runt tre dagar per vecka i snitt, medan flickorna tränar ungefär två gånger.

Fakta om granskningen

Uppgifterna i den här granskningen får ses som riktgivande. Vissa lag hade stenkoll på sina utgifter och kunde svara med tio cents noggrannhet, medan andra föreningar bara kunde bidra med goda uppskattningar.
De totala kostnaderna är vad en spelare som var med i all fotbollsverksamhet hade betalat.
Eftersom olika föreningar tränar och spelar olika mycket kan det vara missvisande att jämföra årskostnader. Deltagande i vissa turneringar kostar mycket och är frivilligt för spelare. I uträkningen ”kostnad per träningstimme” togs bara de obligatoriska kostnaderna i beaktande och ger en rättvisare jämförelse mellan föreningarna.
Materialkostnader, som speltröjor, shorts och fotbollsskor, är inte med i beräkningen. Det motiveras med att inget lag i undersökningen förnyar utrustningen varje år.

ANDRA LÄSER