Ingen pratar om pandemin på Island – "Livet med kultur och samtal känns befriande"

Eri Lassila studerar svenska vid Uleåborgs universitet och förverkligar sin dröm i sommar – att ensam resa till Island och delta i en språkkurs i isländska. Nu skriver hen en reseblogg om sitt isländska äventyr för HBL.

Jón Sigurðsson ledde islänningarnas kamp för självständighet på 1800-talet. Nu står han staty i parken Austurvöllur i centrala Reykjavik, intill parlamentshuset Alþingihúsið och domkyrkan.
Nu har jag varit här på Island en tid, och det känns nästan som om pandemin aldrig har existerat. Visst finns det ansiktsmasker man kan ta och använda på föreläsningarna vid universitetet, men ingen gör det. Det finns dekaler i golvet som påminner om säkerhetsavstånd på allmänna platser, men avståndet är bara en meter. Det finns en registreringsblankett man måste fylla i när man går till Stúdentakjallarinn, baren som ligger vid universitetet.
Men annars känns livet här mycket vanligare än det har gjort på länge i Finland. Jag har upplevt mer kultur, sociala situationer och intressanta samtal med folk från alla världens hörn än jag har gjort på länge hemma i Uleåborg.
Jag har sett många intressanta och vackra platser: Þingvellir, Reykholt, Safnahúsið (museihuset i centrala Reykjavik), det allmänna badhuset i Vesturbæjarlaug, Þúfa (ett stort konstverk av Ólöf Nordal nära gamla hamnen i Reykjavik), Bessastaðir (den isländska presidentens residens) och lokala konstmuseet.
Anna Hallins skulpturer heter Valdakonur på isländska (Women of Power) och visas på konstmuseet i Reykjavik. De föreställer Vigdis Finnbogadottir, som var den första kvinnliga premiärministern, Katrin Jakobsdóttir som är den nuvarande premiärministern och Jóhanna Sigurðardóttir som var den första lesbiska premiärministern.
Jag har upplevt många nya maträtter också: universitetets matsal bjöd på hästbiff med pepparsås, och i centrala Reykjavik hittade jag Europas bästa hot dog-kiosk, enligt The Guardian, Bæjarins Beztu Pylsur. Dessa bägge kan jag varmt rekommendera.
Är det här Europas bästa hot dog-kiosk? Så påstår brittiska dagstidningen The Guardian. Jag kan i alla fall varmt rekommendera Bæjarins Beztu Pylsur.
En av mina lärare tog med sig en flaska brennivín, isländskt brännvin, på en bussresa till Þingvellir, som jag och mina kurskamrater tömde, sakta men säkert. Det var en konstig upplevelse, men absolut värt det.
Det finns heta källor överallt på Island, men vid Suðurnesja bubblar de extra tätt på ett litet område. Varningsskyltar påminner besökare om att man inte ska avvika från den märkta stigen, för det finns så mycket vulkanisk aktivitet under ytan. Det är häftigt att se så många heta källor på en gång och höra oljudet som de orsakar.
I alla mina samtal med islänningar, mina lärare och utlänningar som har flyttat hit för flera år sedan nämns pandemin inte ens. Hemma i Finland var pandemin allt vi snackade om, och nu efter kommunalvalet är det fortfarande ett viktigt diskussionsämne. Det känns så befriande att leva här, utan covidångesten som blev ett riktigt problem för mig i Finland. Det känns tråkigt att ens tänka på att jag snart måste åka tillbaka till Uleåborg.
ANDRA LÄSER