Rysslandsreträtten kostar Renault miljarder

Biltillverkaren Renault säljer sina aktier i Ladatillverkaren Avtovaz till ryska staten. Avtalet innehåller en klausul som möjliggör återköp i framtiden.

En Lada Granta som tillverkas av Avtovaz. Arkivbild.
Franska Renault lämnar Ryssland. På måndagen godkände styrelsen en försäljning av alla bolagets aktier i den ryska biltillverkare Avtovaz, som bland annat tillverkar bilar av märket Lada, till den ryska staten.
Renault var majoritetsägare i bolaget med ett innehav på 67,7 procent. Affärerna innehåller en klausul om att Renault kan göra ett återköp av aktierna inom sex år.
"Vi har fattat ett ansvarsfullt beslut gentemot våra 45 000 anställda i Ryssland, samtidigt som vi behåller företagets förmåga att prestera och möjligheten att återvända till landet i framtiden", kommenterar vd Luca de Meo i ett pressmeddelande.
Den franska biltillverkaren meddelar också att bolagets fabrik i Moskva säljs helt och hållet till staden. Enligt den ryska tidningen Kommersant har Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin i ett blogginlägg skrivit att fabriken ska användas för att återuppliva det klassiska bilmärket Moskvitj.
Fabriken kommer inledningsvis att tillverka bilar med förbränningsmotor, men målet på sikt är att producera elfordon, säger Sobjanin. Bilmärket Moskvitj grundades 1930, upphörde med produktionen i början av 00-talet och gick officiellt i konkurs 2010.

Miljardsmäll

Renault avslöjar inte hur stor köpesumman är, men i slutet av april rapporterade medier som Financial Times att biltillverkaren är beredd att dumpa sitt innehav i Avtovaz för en symbolisk summa på en rubel.
Renault kommer att behöva göra en stor nedskrivning av sin Rysslandsverksamhet, där både fabriken och immateriella tillgångar ingår, i resultaträkningen för det första halvåret. Värdet på tillgångarna uppgick till 2,195 miljarder dollar i slutet av 2021.

ANDRA LÄSER