I en liten finsk kommun tryggas hela Nordens potatisar

Ett viktigt lass med potatisplantor har gått från Sverige till Finland.

Sofia Holmlund
14.03.2022 11:01 UPPDATERAD 15.03.2022 11:07
En kopia på 95 olika nordiska och färöiska potatisar finns nu i den lilla kommunen Tyrnävä utanför Uleåborg. De har flyttats hit av Nordiskt Genresurscenter (Nordgen).
Originalsamlingen med potatisar finns i Alnarp i södra Sverige.
Nordgen är de nordiska ländernas gemensamma genbank.
Till skillnad från andra arter förvaras inte just potatisens frön i en genbank. Det skulle ändra på de genetiska egenskaperna. I stället har man levande plantor, eller kloner, i glasrör.
För att undvika att plantorna smittas av virussjukdomar handskas man med klonen, alltså den levande plantan, i en steril miljö.
Enligt Nordgen är samlingen viktig för den framtida odlingen i Norden.
Sammanlagt har Finland donerat 17 olika potatissorter till samlingen. En av dem heter Hankkijan Tuomas, och har viktiga resistensegenskaper mot sjukdomar. En annan är Vaanin Herkku, som anses vara den äldsta finska potatissorten.
"De globala växtförädlingsföretagen arbetar huvudsakligen mot marknader i Centraleuropa. Men odlingsförhållandena i Skandinavien är väldigt annorlunda så det är viktigt att behålla en genpool som passar förutsättningarna för växtförädlingen i våra länder", säger Paula Ilola i ett pressmeddelande.
Hon är vd för Finska Centralen för Utsädespotatis (SPK). Det är SPK som har hand om lokalerna i Törnävä.
Karolina Aloisi hanterar potatisprover.
Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) invigde lokalerna på måndagen.
"Vi är väldigt glada att Nordgen har öppnat verksamhet i Finland. Flytten av potatissamlingen till SPK öppnar upp för ett bredare nordiskt samarbete. Potatis är en viktig gröda i de nordiska länderna och potatisproduktion har en lång tradition i Finland", säger Leppä i pressmeddelandet.
NordGens direktör Lise Lykke Steffensen, jord- och skogsbruksminister Jari Leppä och SPK:s vd Paula Ilola i Tyrnävä.
Enligt Nordgen behöver nordisk potatis utvecklas så att den klarar av de sjukdomar som kan komma av längre perioder av torka och ihärdigt regn,
"Potatis är en viktig gröda i det nordiska lantbruket och vi måste utveckla uthålliga och konkurrenskraftiga sorter till framtiden", säger Nordgens direktör Lise Lykke Steffensen i samma pressmeddelande.
Rättelse 15.3 klockan 11.05: Kommunen heter Tyrnävä, inte Törnävä.

ANDRA LÄSER