Ukraina: Rebeller utropar "Lill-Ryssland"

Ryskstödda separatister i Donetsk i östra Ukraina har utropat en egen stat, "Lill-Ryssland". Men utbrytarrepublikerna själva är inte överens.

HBL-FNB-TT
18.07.2017 18:36 UPPDATERAD 18.07.2017 20:22
Staten ska enligt rebellerna inte bara inkludera de områden i östra Ukraina som rebellerna i dag kontrollerar med stöd av Ryssland, utan även resten av Ukraina. Donetsk, som ligger på rebellkontrollerat område, ska bli ny huvudstad.
Kiev ska i fortsättningen enbart betraktas som ett "historiskt och kulturellt centrum", säger rebelledaren Aleksandr Zachartjenko i ett uttalande via rebellernas egen nyhetsbyrå.
Donetsk ska bli huvudstad för federationen som även ska få en egen grundlag och flagga.
Zachartjenko säger att den nya staten ska bli Ukrainas efterträdare med rätt att representera hela Ukraina, utom Krim som Ryssland annekterade 2014.

Oeniga rebeller

Men uttalandet fick genast svar på tal, då rebellerna i den norra utbrytarrepubliken, med staden Luhansk, omedelbart tog avstånd från planerna.
I ett uttalande genom en lokal nyhetsbyrå, säger en företrädare för separatisterna i Luhansk, Vladimir Degtjarenko, att han inte blivit informerad om initiativet och att han tvivlar på dess lämplighet.
Den nya statens namn "Lill-Ryssland" eller Malorossija, är kontroversiellt.
Namnet fanns enligt sidan runeberg.org redan på 1600-talet och har under historiens lopp använts för olika delar av områden i Polen, Litauen och Ukraina.

10 000 döda

Ukrainas utrikesminister kommenterade snabbt planen på Twitter och beskrev den som ytterligare en "show" av "Kremls marionetter".
Kriget och konflikten i Ukraina, mellan separatisterna i öst och ukrainska staten, har krävt runt 10 000 liv sedan 2014. Ett avtal slöts i Mink mellan ledarna för Ukraina, Ryssland, Frankrike och Tyskland 2015 som visserligen uttömts men som aktörerna fortfarande betraktar som den enda vägen ur kriget.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har uttalat en önskan om att Ryssland fördömer uttalandet.

ANDRA LÄSER