Harriet Hagelberg vet att den som bor ensam måste gardera sig lite extra

Då coronaviruset slog till våren 2020 var det många som fick bråttom att fylla på lagren av pasta, tomatsås, värktabletter och toapapper. Inte Harriet Hagelberg. Som ensamboende är hon van att beakta alla eventualiteter och ha en buffert hemma för sig och hundarna ifall hon skulle bli sjuk.I Finland finns i dag 1,25 miljoner hushåll som Hagelbergs, men trots det är de ensamboende fortfarande en grupp som ofta är osynlig.

– Med tanke på hur många vi är tycker jag vi är ganska osynliga i den politiska diskussionen, det finns ingen som riktigt driver de ensamboendes sak, säger Harriet Hagelberg.
02.01.2022 06:01 UPPDATERAD 02.01.2022 15:17
Då coronaviruset svepte in över Finland vårvintern 2020 var det slut på hobbyer, evenemang och träffar i ett slag. Att allt stängde var ett hårt slag inte minst för dem som bor ensamma.
– Kalendern blev med ens helt tom och jobbet gick över på distans. Det var inte trevligt att förlora alla yttre kontakter, säger Harriet Hagelberg.
Som om det inte var nog verkade det som om man i hasten glömt bort de ensamboende då de nya rekommendationerna formulerades. Ändå utgör de närmare hälften av de finländska hushållen.

ANDRA LÄSER