Spänd stämning inför prinsparets intervju

Under söndagskvällen sänds den på förhand omtalade Oprah-intervjun med prins Harry och Meghan Markle i USA. De väntas tala ut om splittringen inom den brittiska kungafamiljen.

Prince Harry och Meghan Markle besöker Oprah Winfrey. Arkivbild.
Stora rubriker om den kommande intervjun pryder flera av de brittiska tidningarnas förstasidor – och The Sunday Times uppger att drottningen inte kommer att titta.
Inte sedan prinsessan Diana delade med sig av personliga berättelser om det misslyckade äktenskapet med prins Harrys pappa, prins Charles, har en intervju med en brittisk kunglighet lockat så mycket uppmärksamhet.
I samtalet med Oprah Winfrey ska paret förklara varför de lämnade kungahuset för att flytta till Kalifornien för att påbörja nya liv.
Vissa uppgifter från intervjun har redan läckt ut. Bland annat uppges att Meghan Markle säger att "hon är redo att prata" och att det var "befriande" att göra intervjun. I en annan del som släppts innan programmet anklagar hon Buckingham Palace för att upprätthålla lögner.
Vissa experter menar att intervjun kan skada den kungliga familjen, precis som splittringen mellan prins Charles och prinsessan Diana gjorde.
– Den här intervjun är en form av hämnd, säger experten Richard Fitzwilliams, enligt Reuters, och drar kopplingar till den brittiska monarkins kris på 90-talet.
Intervjun har på förhand väckt kritik, bland annat på grund av att drottning Elizabeth II:s man, prins Philip, ligger inlagd på sjukhus för hjärtkomplikationer.
Under söndagen sänds Oprah Winfrey-avsnittet i USA och dagen därpå visas programmet i TV3 och Viaplay.

ANDRA LÄSER