Årets mest inflytelserika ledare: Merkel mäktigast – Tegnell visionär

Angela Merkel är mäktigast i Europa – men Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är en av de största "drömmarna" inom europeisk politik. Det är slutsatsen när den tongivande nyhetssajten Politico traditionsenligt listar de mest inflytelserika ledarna för det kommande året.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell uppmärksammas som en inflytelserik ledarfigur i Europa.
28 ledare delas in i tre olika kategorier – doers, disrupters och dreamers – fritt översatt de som får saker gjorda, de som skakar om och de som är visionärer. Därutöver koras en sammanlagd vinnare – den europeiska ledare som antas ha störst politiskt inflytande under året som kommer – vilket alltså enligt Politicos analys är Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Som främste "doer" rankas Italiens premiärminister Giuseppe Conte, och som främste "disrupter" ryske Pavel Durov, meddelandeappen Telegrams grundare och vd.

Europas mest inflytelserika enligt Politico

Mäktigast inom europeisk politik 2021: Angela Merkel.
1. Giuseppe Conte
2. Emer Cooke
3. Christine Lagarde
4. Viktor Orbán
5. Emmanuel Macron
1. Pavel Durov
2. Thierry Breton
3. Georgia Meloni
4. Max Schrems
5. Stephan Harbarth
1. Ursula von der Leyen
2. Jens Stoltenberg
3. Annalena Baerbock
4. Anders Tegnell
5. Özlem Türeci
Källa: Politico Class of 2021
Främste "dreamer" är enligt Politico EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, följd av norske Nato-chefen Jens Stoltenberg. På fjärde plats landar Anders Tegnell – enligt Politico "mästaren av en hyperrationell strategi för infektionskontroll som ignorerar politik men erkänner mänsklig psykologi".
"Tegnells oortodoxa angreppssätt har gjort honom till en polariserande figur. Han åsidosätts allt oftare i Stockholm, där en kår av svenska forskare har avfärdat hans strategi som hjärtlös och korkad, och regeringen har gått in för att införa riktiga regler. Men hans idéer kring att leva med viruset har fått ett eget liv utanför Sverige, där de gett ammunition åt motståndare till lockdowns och andra strikta folkhälsoliga åtgärder", skriver Politico om Anders Tegnell.
ANDRA LÄSER