Bostadsmarknaden: Nästan tio procents realprisfall i Helsingfors

Inflationen rusar men bostadsmarknaden hänger inte med när hushållens utgifter ökar, visar prisuppgifter för augusti. 

De senaste åren har priserna stigit allra mest i Helsingfors. Nu sjunker priserna i huvudstaden mer än på många andra håll.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
29.09.2022 11:03 UPPDATERAD 29.09.2022 11:07
Priserna för gamla aktiebostäder steg med 0,4 procent i Finland på ett år. Det visar färska uppgifter från Statistikcentralen för augusti.
Räknar man med den höga inflationen vänds den lilla prisökningen till ett klart fall. Realpriserna föll med nästan 7 procent på ett år.
I Helsingfors var realprisfallet större än i andra delar av landet, 8,5 procent. Fallet för lägenheter i flervåningshus var 9,5 procent, medan realpriset för radhuslägenheter hölls på samma nivå som året innan.
I Esbo och Vanda sjönk realpriserna med kring 5 procent. I Åbo var realprisfallet 8 procent på ett år.
Också jämfört med föregående månad var fallet på bostadsmarknaden tydligt. Priserna sjönk med 1,4 procent i hela landet från juli till augusti. 
Inflationen bromsade in något i Finland i augusti, men samtidigt började räntorna stiga snabbt och utgifterna för el och värme ökade. I till exempel Helsingfors räknar experter med att bolagsvederlagen kommer att stiga med upp till tio procent det närmaste året.
”Det värsta är inte över, räntorna och utgifterna stiger fortfarande. I stället för en mjuklandning kan det bli en djupdykning, om arbetsmarknaden viker i en lågkonjunktur. Ingen brist på mörka moln", skriver Hypoteksbankens chefsekonom Juhana Brotherus på Twitter, med anledning av Statistikcentralens nya uppgifter.

ANDRA LÄSER