Michael Björklund vill slopa söndagstillägget – "Det råder panik i restaurangbranschen"

Krögaren och kocken Micke Björklund, som äger restauranger runtom i Svenskfinland, skulle gärna slopa söndagstillägget som väckt debatt sedan helgen.

– Restaurangpersonalen förtjänar sin lön, men den ska inte knytas till en viss dag, utan slås ut på hela veckan.

Michael Björklund har valt att själv jobba en del söndagar, bland annat på hamburgerkrogen BBQ Royale i Stockmanns varuhus i Helsingfors, för att det är så svårt att få restaurangpersonal på söndagar.
Michael Björklund ägnar tidvis 60-70 procent av sin arbetstid åt att rekrytera personal till sina restauranger. Det råder stor personalbrist i hela branschen, och coronapandemin är bara en delorsak.
– Det är panik i restaurangbranschen. Det är brist på folk inte bara i Finland, utan i hela Europa. Intresset bland unga för att jobba i restaurangbranschen var på nedgång redan före pandemin, och under månaderna med stängda restauranger sökte sig även de rutinerade arbetstagarna till andra branscher, säger Micke Björklund.
Han har precis lyckats rekrytera nödvändig mängd sommarpersonal till sina restauranger i Ekenäs, Åbo, Vasa och Helsingfors, men skulle inte tacka nej om ett par extra händer ännu anmälde intresse.
– På våra restauranger strävar vi efter att anställa tvåspråkig personal, så det gör saken lite svårare. På Smakbyn här på Åland har vi i sommar en del personal som pratar bra engelska, de kommer från olika håll i Europa, som Ukraina, Polen och Lettland. De är jätteglada över att få jobba i Finland även om de inte behärskar språken här, säger han.
Kocken Michael Björklund kommer att dela med sig av sina erfarenheter inom restaurangbranschen till blivande kockstuderande på den utbildning som startar i Karis i höst. Han vill öka de ungas intresse för den hårt drabbade restaurangbranschen. Bilden är tagen på hans hamburgerrestaurang i Helsingfors.
Mot den här bakgrunden låter det kanske lite motstridigt att säga att han välkomnar förslaget om slopade söndagstillägg i restaurangbranschen, men det gör han.
– I Sverige slopades söndagstillägget för många år sedan, så lagstiftningen i Finland släpar efter på den här punkten. Söndagstillägget är dikterat av kyrkan och härstammar från en tid då majoriteten av befolkningen gick i kyrkan om söndagarna, då behövdes extra lön till dem som tvingades jobba då. Men senast jag var i kyrkan en söndag var vi kanske 4-5 personer som satt i kyrkbänken, så det argumentet håller inte längre, förklarar Michael Björklund.

Söndagsstängt på många håll

Som krögare och ansvarig för löneutbetalningen för personalen i ett flertal restauranger vet han att söndagarna står för en oskäligt stor del av löneutgifterna. På grund av söndagstillägget väljer många restaurangägare att helt hålla stängt på söndagar, vilket leder till att det på många orter är svårt att hitta restauranger som serverar mat på söndagar.
Om söndagstillägget slopades skulle söndagen bli som vilken arbetsdag som helst och då vore det mycket lättare att hålla restaurangerna öppna hela veckan och servera mat till hungriga gäster oberoende av veckodag.
– Jag strävar alltså inte efter att sänka personalens lön, de är värda varenda cent, men jag önskar att lönen kunde fördelas jämnt över veckans alla dagar. Det skulle också underlätta löneutbetalningen, då man inte måste bokföra dagar på olika sätt, utan arbetstagaren skulle få en månadslön.
Micke Björklund strävar efter att regelbundet jobba i sin restaurang Smakbyn hemma på Åland, men han är också ofta på resande fot och besöker sina andra restauranger i Helsingfors, Ekenäs, Åbo och Vasa. I höst kommer han tidvis att jobba på Axxell i Karis också.
Egentligen tycker Björklund att också kvällstillägget kunde ersättas med "prestationslön", alltså en belöning som baserar sig på resultat. De som säljer mera skulle belönas på lönedagen.
– Jag skulle gärna betala extra till dem som är flitiga och jobbar extra bra. Nu betalas samma lön till alla, oberoende av vad de gör under arbetsdagen. Det är inte tillåtet att gynna de flitiga, vilket känns tokigt. Men å andra sidan skulle ett sådant system också vara svårt att göra rättvist, då alla som kämpar bra ändå inte lyckas knyta försäljningen till sig, säger Micke Björklund.

Startar utbildning i Karis

För att råda bot på personalbristen har Björklund inlett ett samarbete med yrkesutbildningen Axxell i Karis. Där startar i höst en ny kockutbildning och Micke själv kommer att vara mentor för de studerande.
– Jag har länge varit orolig över personalbristen i branschen och nu äntligen kan jag göra något konkret för att avhjälpa bristen. Kursen ska vara kort och intensiv, tyngdpunkten ligger på att väcka folks intresse för branschen, ge de studerande en bra grund i restaurangarbetet och se till att de känner sig trygga i en miljö som tidvis är mycket hektisk. Där känner jag att jag kan bidra, säger Michael Björklund.
Kockutbildningen är 1,5-årig och hålls på svenska i Karis. På den första kursen som startar i höst finns 15 platser, men om intresset är stort är det möjligt att utöka antalet platser, så att det bildas flera parallella klasser.
De Gröna drog i söndags tillbaka sitt förslag om slopade söndagstillägg efter att det väckte massiv debatt. Läs den artikeln här.
ANDRA LÄSER