Kvinnliga stjärnor i NHL:s All star-helg – "Vi vill ge dem det utrymme som de förtjänar"

NHL-ishockeyns All star-helg får ett nytt inslag i år. För första gången har 20 av världens bästa damspelare bjudits in för att mötas i en match. "Vi vill ge dem det utrymme som de förtjänar", säger NHL-chefen Steve Mayer till ligans hemsida.

Kendall Coyne Schofield i hastighetstävlingen under NHL:s All star-helg förra året.
16.01.2020 10:13 UPPDATERAD 16.01.2020 10:20
Förra året var det den amerikanska storstjärnan Kendall Coyne Schofield som bröt ny mark när hon som första kvinna fick delta i NHL:s skicklighetstävlingar under All star-helgen. Coyne Schofield var med i hastighetstävlingen efter att Colorados Nathan MacKinnon lämnat sent återbud, och åkte jämnt med herrstjärnorna.
I år utökas satsningen på kvinnorna, genom att lägga till ett nytt moment under skicklighetstävlingarna: en 20-minutersmatch, i formatet 3 mot 3, där tio av de bästa amerikanska damspelarna möter tio av de bästa från Kanada.

Slog alla herrarna

"Tanken är att ge de här elitspelarna det utrymmer som de förtjänar. Det är väldigt spännande för oss att kunna ge dem den här möjligheten. Det här är ett betydelsefullt evenemang, det sänds på tv över hela landet och de kommer inte bara att spela framför 20 000 åskådare i arenan utan också framför 40 av de bästa spelarna i NHL", säger Steve Mayer, innehållsansvarig för ligan, till nhl.com.
Kendall Coyne Schofield var tillsammans med Rebecca Johnston, Renata Fast och Brianna Decker med på förra årets All star-helg för att demonstrera de olika momenten. Decker visade då precis som Coyne Schofield att damerna kan matcha, och trumfa, de manliga hockeystjärnorna. När hon skulle demonstrera banan till en passningstävling var hon klart snabbare än alla NHL-stjärnor.

"Innebar väldigt mycket"

"Jag tror att det (att få kliva ut i rampljuset) innebar väldigt mycket för damhockeyn och ishockeyn rent allmänt. Att Kendall faktiskt fick vara med i själva tävlingen satte damhockeyn på kartan lite tydligare, och fick folk att förstå vilka kvaliteter vi har och vad vi kan visa upp", säger Brianna Decker till nhl.com.
Skicklighetstävlingarna, inklusive den nya dammatchen, hålls på lördagen den 24 januari i St Louis. Dagen därpå spelar herrarna sin All star-match i samma arena.

Damstjärnorna som får chansen

Ett amerikanskt och ett kanadensiskt stjärnlag har tagits ut för att mötas i en 20-minutersmatch, med tre utespelare på isen i varje lag, under NHL:s All star-helg i Enterprise Center i St Louis 24–25 januari.
Målvakt: Alex Cavallini.
Backar: Lee Stecklein, Kacey Bellamy.
Forwards: Annie Pankowski, Jocelyne Lamoureux-Davidson, Hilary Knight, Amanda Kessel, Brianna Decker, Kendall Coyne Schofield, Alex Carpenter.
Målvakt: Ann-Renée Desbiens.
Backar: Laura Fortino, Renata Fast.
Forwards: Blayre Turnbull, Natalie Spooner, Marie-Philip Poulin, Sarah Nurse, Rebecca Johnston, Mélodie Daoust, Meghan Agosta.

ANDRA LÄSER