Ett gott skratt förlänger livet

Det är en konst, det där med att illustrera ett budskap med bibehållen korrekthet och neutralitet, utan att såra någon, men samtidigt träffa huvudet på spiken.

I åratal har vi fått skratta åt hans kreationer. De är sinnrika, koncisa och roliga. Det skvalpar till lite i kaffekoppen då man ser dem. Ibland skvätter det över kanten, men papperstidningen är utmärkt bra på att rädda situationen. Det är en konst, det där med att illustrera ett budskap med bibehållen korrekthet och neutralitet, utan att såra någon, men samtidigt träffa huvudet på spiken.
Ibland finns humorn gömd i detaljerna, liksom för inte länge sedan, texten "UFO123" som beteckning på en hoppande ubåt i samband med en insändare om m/s Estonia (HBL 28.1). Garvet hördes nog till grannarna.
Ett stort tack till HBL-illustratören Wilfred Hildonen för åratal (decennier?) av avväpnande arbete! Tro inte att vi inte ser bilderna, för det gör vi. De roliga skapelserna återkalibrerar våra måttstockar och hjälper oss att se att det finns många människor, många åsikter och många vägar, och att också seriösa ämnen har en lättsam sida att grabba tag i. Eventuellt har bildskaparen själv, i sina kreativa ögonblick, minst lika roligt som vi andra?

Tomas Gustafsson,

ingenjör, Esbo

ANDRA LÄSER