Ung finländsk man skadad under fjälltur i Norge

En ung finländsk man har fallit ned längs en bergssluttning på ett fjäll i norska Narvik. Han vårdas nu på sjukhus och uppges ha tämligen lindriga skador. Dimma och svår terräng präglade räddningsoperationen.

Mannen försökte först räddas med en ambulanshelikopter men på grund av de krävande förhållandena måste en särskild räddningsgrupp sättas in. Arkivbild.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
09.08.2022 20:11
En alpin räddningsgrupp ryckte på måndagskvällen ut till fjället Skjomtinden i Narvik i Nordnorge.
En finländsk man hade fallit ner för en bergssluttning. Med en räddningshelikopter från Bodø kunde han hämtas upp och fördes till sjukhusvård i Tromsø. I räddningsoperationen deltog också frivilliga från Röda korset och Norsk folkehjelp, skriver polisen i Nordland på Twitter.
Solveig Jacobsen, kommunikationsrådgivare vid universitetssjukhuset i Tromsø, uppger till HBL på tisdagen att mannen är "moderat skadad", vilket på en fyrgradig skala ligger mellan lindriga och allvarliga skador.
Enligt henne handlar det om en man i slutet av tonåren som är från Finland.
Fem andra personer ingick enligt Jacobsen i samma följe som var på fjälltur. De fraktades ner och fördes till läkarkoll men behövde inte sjukhusvård. Även de andra i gruppen ska vara från Finland.
Förhållandena på plats var krävande på grund av dimma och tuff terräng. Till NRK uppger insatsledaren att en ambulanshelikopter först försökte få upp mannen, men att det inte lyckades. Räddningsmanskapet behövde också släppas ner från helikoptern en bit från platsen på grund av väderförhållandena.
Insatsen tog enligt NRK tre timmar.
Solveig Jacobsen säger att olyckor som dessa inte är helt ovanliga i området.
– Vi bor i en landsända med höga fjäll och mycket turister.
Skjomtinden kallas också sovande drottning och är 1 575 meter högt.

ANDRA LÄSER