Trumps Amerika - ensamt och arrogant!

Vad vi såg utspela sig igår i rosenträdgården i Vita huset representerar de fulaste dragen hos den amerikanska nationen.

Med sitt beslut att dra sig ur Parisavtalet vände president Donald Trump nationens blick bakåt i tiden och dess rygg mot resten av världen. I stället för att leda mänsklighet mot en ny teknologisk era och en friskare och tryggare planet, valde han ett billigt politiskt spel och en arrogant amerikansk hybris.
Trump sa att han värnar om den amerikanska ekonomin. Hur är det förenligt med det faktum att de största, smartaste och mest framgångsrika förtagen, till och med oljebolagen, försökte övertala Trump att inte lämna klimatavtalet? Om det på riktigt handlade om arbetstillfällen, varför var Trumps högsta ekonomiska rådgivare emot beslutet att dra sig ur? Att det var Trumps politiska chefsstrateg Steve Bannon som fick som han ville talar sitt tydliga språk.
Nej, USA lämnar inte Parisavtalet av oro för den amerikanska ekonomin. Donald Trump och hans Amerika först-rådgivare såg tillfället att håva in en symboliskt stark seger som firas bland Trumps kärntrupper som fortfarande drömmer om en renässans för kolgruvorna. Att Trump eventuellt berövar samma ekonomiskt pressade arbetare en möjlighet att ta del av en ny ekonomisk framtid ordar man mindre om.
Trump-administrationens politiska manöver, i en fråga som nästan hela det vetenskapliga samfundet definierat som ett existentiellt hot, tyder på två saker. Donald Trump saknar den moraliska kompass som kunde ha gett honom tillräcklig vishet och rätt kurs. Det han har för mycket av däremot, är en högfärd vars byggstenar är okunskap och ointresse.
USA kunde ha stannat kvar i Parisavtalet och modifierat sina egna mål. Trump har ju redan satt i gång med att nedmontera Barack Obamas klimatpolitik. Men det ville han inte. Den amerikanska presidenten representerar en skola som tror att USA är mäktigt nog att klara sig ensamt i alla sammanhang. Ett solidariskt samarbete är ett främmande begrepp för en affärsman som ser varje transaktion som ett binärt förhållande med en vinnare och en förlorare. Trump fick det att låta som om hela klimatavtalet var en global konspiration för att försvaga USA:s ekonomi. Är det verkligen så man ser det är det inte konstigt om man vill dra sig ur.
Donald Trump har skrotat multilaterala handelsavtal, han har ifrågasatt militärallianser och nu senast dragit sig ur ett globalt klimatavtal, samtidigt som han har uttalat sig beundrande om ”starka” ledare som Vladimir Putin, Kim Jong-Un, Rordigo Duterte och Abdel Fattah el-Sisi - ledare som gör som de vill.
Amerika först betyder inte Amerika ensamt, har några av de mer moderata rådgivarna i Vita huset försökt intyga tappert de senaste dagarna, men det är struntprat. Donald Trumps nationalistiska USA vandrar stolt ensamt på sitt eget spår och det kommer förr eller senare att kosta dem och eventuellt hela världen.

ANDRA LÄSER