Mycket knapp ledning för SPD i tyska valet

Tyska valet är en verklig nagelbitare. Allt fler röster har nu räknats, och Socialdemokraterna leder knappt framför Kristdemokraterna.I partihögkvarteret Willy-Brandt-Haus dånar jublet från partifunktionärerna varje gång en ny prognos rullar fram på tv-skärmarna. Men:– Det kommer att bli en lång valkväll, den saken är säker, säger den socialdemokratiske kanslerkandidaten Olaf Scholz.

Socialdemokrater jublar när de första prognoserna kommer upp på tv-skärmarna i högkvarteret Willy-Brandt-Haus.
Kraftiga applåder bröt ut i det socialdemokratiska partihögkvarteret när klockan slog sex tyska tid och vallokalsundersökningarna presenterades. Framför allt den från public service-bolaget ZDF, som gav SPD ett försprång på två procentenheter före kristdemokratiska CDU/CSU.
Med allt fler röster räknade pekar mediebolagens prognoser på att Scholz får rätt – det kan bli en väldigt lång kväll. Och natt. Strax efter klockan 22 ledde SPD med omkring 1,5 procentenhet före CDU/CSU, med omkring 26 procent mot 24,5 procent.
– Många medborgare har lagt sin röst på SPD eftersom de vill se ett maktskifte, och eftersom de vill att nästa kansler heter Olaf Scholz, utropar SPD-toppen i Willy-Brandt-Haus i Berlinstadsdelen Kreuzberg, till dånande bifall.
– Väljarna har röstat för ett samhälle präglat av respekt.
Manon Luther, vice ordförande för ungdomsförbundet Jusos.
Många partifunktionärer i Willy-Brandt-Haus är nöjda med de första siffrorna, även om det i högsta grad är oklart hur Scholz ska sy ihop en regeringskoalition.
– Det är helt vansinnigt, ingen hade trott det för två månader sedan, säger Manon Luther, som är vice ordförande för ungdomsförbundet Jusos.2
Hon vill dock inte spekulera i vilka partier som SPD skulle kunna bygga sin regering med.
– Det får visa sig. I dag firar vi, säger hon.
Lucas Havrylak, som arbetar för en förbundsdagsledamot, håller med, och kallar de tidiga siffrorna "megabra".
– Det är obeskrivligt skönt att vi ligger före, och lön för mödan efter allt hårt arbete, säger han.
CDU-ledaren Armin Laschet är bister, men säger att han trots det historiskt dåliga valresultatet ska göra allt han kan för att bilda en kristdemokratiskt ledd regering.
– Det här resultatet kan vi inte vara nöjda med. Men utgången är fortfarande väldigt oklar, det blir en lång kväll.
Det är extremt jämnt mellan Armin Laschets (till vänster) CDU och Olaf Scholz (till höger) SPD. Arkivbild.
De gröna ligger på omkring 14 procent av rösterna och blir av allt att döma tredje största parti. Men man hade hoppats på mer.
– Den här gången räckte det inte, säger kanslerkandidaten Annalena Baerbock, som så sent som i våras tillskrevs relativt goda chanser att bli förbundskansler.
– Men vi har ett uppdrag för framtiden.

Fiasko för vänstern

Stämningen hos vänsterpartiet Die Linke är riktigt dålig. Partiet ser ut att nära nog ha halverat sitt stöd jämfört med valresultatet 2017, och ligger för närvarande på 5 procent, vilket också är gränsen för att komma in i förbundsdagen.
Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) ligger på omkring 10,5 procent enligt prognoserna, något sämre än förra valet, medan liberala och näringslivsvänliga FDP kommer något högre, på runt 11,5 procent.
FDP-ledaren Christian Lindner vill i tysk tv inte ge något entydigt svar på huruvida han kan tänka sig att ingå i en SPD-ledd koalition, något han tidigare sagt att han inte är sugen på. Han pekar i stället på att FDP regerar i många olika konstellationer i delstaterna, med gott resultat.

Många poströster

Valmyndigheten uppskattar att omkring fyra av tio tyskar har förtidsröstat per post i år. Det är fler än någonsin tidigare.
För Merkels kristdemokrater (CDU/CSU) har valrörelsen kantats av motgångar. Många ser den impopuläre kanslerkandidaten Laschet som en stor del av förklaringen till de dåliga opinionssiffrorna.
Andra pekar på det faktum att CDU och dess bayerska systerparti CSU lett de fyra senaste regeringarna – alla under Merkel – och att det nu är dags för något nytt.
Olaf Scholz togs emot med kraftiga applåder när han äntrade scenen i partihögkvarteret.
Nu väntar utdragna och sannolikt konflikttyngda sonderingssamtal om vilken regering som ska styra Tyskland när Merkel efter 16 år lämnar över stafettpinnen. Scholz har i valrörelsen inte velat utesluta ett samarbete med Die Linke, något som många har tolkat som ett sätt att pressa FDP och Christian Lindner att inordna sig i en SPD-ledd koalition.
Lindners alternativ
Det förhandlingskortet verkar nu gå om intet, då SPD, De gröna och Die Linke inte ser ut att få majoritet i förbundsdagen. Lindner har då två alternativ: Att acceptera Scholz bud, eller satsa allt på en Laschetledd så kallad Jamaicakoalition med CDU/CSU, FDP och De gröna. Det förutsätter att De gröna är med på tåget – partiets toppkandidat i valet har uttryckligen sagt att hon helst vill samarbeta med SPD.
SPD:s kandidat till förbundskanslerposten Olaf Scholz röstade i Potsdam i dag.
Så när kan nästa regering vara på plats?
– Vi måste göra allt vi kan för att säkerställa att vi är klara till jul, säger Scholz till ARD.
– Ja, definitivt före jul, fyller Laschet i.
Lyckas inte detta går Merkel om Helmut Kohl som längst sittande förbundskansler någonsin.
De första prognoserna togs emot med glädje i SPD:s huvudkvarter i Berlin.
ANDRA LÄSER