Dödsfall och evakueringar inför cyklon

Badande i staden Kochi i den sydindiska delstaten Kerala där cyklonen Tauktae gjorde sig påmind med ihärdigt regn redan under helgen. Bild: R S Iyer/AP-TT

Indien evakuerar över 100 000 boende i kustdelstaten Gujarat på grund av en cyklon. "Det är mycket troligt att cyklonen kommer att tillta i styrka under det kommande dygnet och nå Gujarat på morgonen den 17 maj", säger vädermyndigheten IMD i ett uttalande.

Cyklonen, som getts namnet Tauktae, är den första cyklonen att drabba landet under detta års monsunperiod som nu står inför dörren.

Den tropiska stormen bildades över Arabiska havet och rör sig nu norrut längst med indiska västkusten – med stor förödelse i sina spår.

Minst fyra människor har redan mist livet till följd av kraftigt regn och hårda vindar i de sydindiska delstaterna Karnataka och Kerala. Lokala myndigheter vittnar om att flera byar översvämmats och att fastigheter och vägar skadats. En fiskebåt med 23 män ombord saknas ännu.

När cyklonen når Gujarat befaras den ha vindstyrkor på nästan 50 meter i sekunden, långt över orkangränsen. Då områden närmast kusten tros komma att drabbas av översvämningar och mycket starka vindar evakueras boende.

"Alla säkerhetsåtgärder vidtas i området för att försäkra att inga liv går till spillo", skriver myndigheterna och meddelar att det kan komma att röra sig om över 100 000 evakuerade.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning