Cykelstjärnan i astmatrubbel – precis som Sundby

Chris Froome riskerar att bli avstängd för dopning. Bild: Lehtikuva/Lionel Bonaventure

Den brittiske cykelstjärnan Chris Froome är i blåsväder. Misstänkt höga värden av en astmamedicin har uppmätts under ett dopingtest i samband med hans segerlopp Spanien runt i september.

32-åringens urinprov uppmätte en dubbelt så hög halt som är tillåten av substansen salbutamol. Froome, som har astma, förklarar resultatet med att han efter rekommendation från sin läkare intagit mer än vanligt av medicinen då hans astma vid tillfället varit värre.

– Som alltid var jag väldigt försiktig så att jag inte tog mer än den tillåtna dosen, säger Froome i ett pressmeddelande från hans stall Team Sky.

– Jag ser väldigt allvarligt på min roll som en sportens företrädare. Internationella förbundet har rätt att undersöka testresultaten och tillsammans med stallet lämnar jag all önskvärd information.

Fallet påminner om den norska skidstjärnan Martin Johnsrud Sundbys dopningsfall. Det är frågan om samma astmamedicin. Sundby hade ungefär 1 350 ng/ml av salbutamol i sitt urinprov, då Wadas gräns för vad som är tillåtet är 1 000 ng/ml. Froome hade ungefär 2 000 ng/ml.

Enligt Team Skys lagläkare Dave Brailsford finns det belägg för att även om intaget av salbutamol är inom gränsen för det tillåtna kan substansen ibland resultera i en högre koncentration i urinen.

– Jag är säker på att Chris följde de medicinska föreskrifterna kring hur han hanterade sina astmasymptom, säger Brailsford.

Froome riskerar att bli fråntagen sin seger i Spanien runt. Han kan också bli avstängd. Eftersom salbutamol är ett lindrigt dopningsklassat ämne är han dock inte ännu tillfälligt avstängd, förrän internationella cykelunionen UCI behandlat hans fall.

Chris Froome är en av de mest framgångsrika cyklisterna i modern tid med fyra segrar i etapploppet Tour de France, varav tre i följd. Han har också två OS-brons och ett VM-brons i tempo.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03