Cykelskrot och vagnar fiskades ur Gräsvikskanalen – fynden gör dykaren sorgsen

Under en så gott som isfri vinter har Gräsvikskanalen fått svälja såväl elsparkcyklar som skrymmande stadscyklar. Bild: Carl-Gustav Lindén

Varje år anlitar Helsingfors stad dykare för att fiska upp föremål som dumpats i stadens vikar och kanaler. – I år är det mer skräp än någonsin, säger dykaren Jussi Ghoraieb efter två arbetsdagar.

Ett tiotal elsparkcyklar, en kundvagn och flera sönderrostade stadscyklar var saldot efter dykaren Jussi Ghoraiebs första städarbetspass i Helsingfors på torsdagen. Under en månads tid ska Ghoraieb dyka vid bland annat badstränder och båtbryggor för att städa upp under ytan.

Helsingfors stad köper tjänsten och Ghoraieb gör jobbet.

– Jag kollar upp mellan 50 och 60 platser i år, säger han.

Starten i kanalen i Gräsviken på Kristi himmelsfärdsdag fick Ghoraieb både allvarlig och sorgsen.

– I år är det mer skrot än någonsin, men jag hämtar hellre upp skräpet än att någon annan dyker i det med huvudet före och sitter i rullstol i resten av sitt liv, säger han.

Ghoraieb har städningsdykt för staden i femton år och säger att vattnen var rätt skrotfria ett tag, men inte nu.

– Det var mycket publik vid kanalen så jag fick en del uppmärksamhet. Folk tackade. Båtförare som for genom kanalen ropade och gjorde tummen upp. För dem är det viktigt att det inte ligger skrot i vattnet. Vid kanten av kanalen är vattendjupet bara 80 centimeter och ligger det en kundvagn på bottnen så är det lätt hänt att båtpropellern tar skada, säger han.

Uppmärksamheten fick också sparkcykelföretaget Vois vd att ringa upp.

– Han frågade var deras elsparkcyklar finns och meddelade att han ser till att få bort dem med en gång. Själv fattar jag inte varför folk slänger saker i vattnet. Särskilt stadscyklarna är stora och skrymmande grejer. Förstår man inte att det är ett miljöbrott? undrar Ghoraieb.

På det stora hela upplever Ghoraieb att vattenkvaliteten i Helsingfors blivit bättre under de senaste fyra, fem åren.

– Det är definitivt mycket renare än för tio eller femton år sedan. Man ser bättre än förr när man dyker. Om folk bara kunde sluta kasta farliga föremål i sjön! Mitt mål är trygga vatten för alla, säger han.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning