Cykelförbundet vill ha snabba beslut för att minska utsläppen – elcyklar kommer att bli vanligare

"Det kan hända att hälften av de cyklar som säljs är eldrivna år 2025, säger Matti Koistinen som är verksamhetsledare för Cykelförbundet", i ett pressmeddelande. Bild: Jeanette Östman/SPT

Ett system för utsläppskvotering vore ett effektivt sätt att komma närmare klimatmålen för 2030, anser Cykelförbundet.

Finland kommer på efterkälken när det gäller att minska utsläppen från trafiken och beslutsfattarna måste agera snabbt, skriver Cykelförbundet i ett pressmeddelande.

En arbetsgrupp inom regeringen utarbetar en plan för fossilfria transporter som presenterar metoder för att halvera växthusutsläppen fram till 2030. Arbetsgruppen har gjort ett gott jobb, anser Cykelförbundet.

Enligt Matti Koistinen, verksamhetsledare för Cykelförbundet, visar arbetsgruppens resultat att trafikpolitiken förnyas. Han hoppas att beslutsfattarna vågar bestämma sig för kostnadseffektiva sätt att minska utsläppen, till exempel ett system för utsläppskvotering.

"Det kommer att vara svårt att nå målen och det är bråttom", säger han i ett pressmeddelande.

Eldrivna cyklar blir fler

Förbundet skriver också att avskaffande av bilskatten skulle öka utsläppen. Att satsa på cykeltrafiken är däremot ett steg mot klimatmålen.

Den skattefrihet som i början av nästa år införs för cykelförmåner kommer att öka användningen av elcyklar märkbart, säger Koistinen i pressmeddelandet.

"Det kan hända att hälften av de cyklar som säljs är eldrivna år 2025."

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning