Cykelfixare fann rätt koncept – Europa nästa, sedan världen

För två år sedan startade Tommi Särkkinen och kompisen Antti Känsälä sin rullande cykelservice med en servicebuss. Nu är bussarna tre, efterfrågan är enorm och den europeiska cykelmarknaden är nästa etapp för den snabbt växande firman.

– En lätt och snabb testning av konceptet och sedan en aggressiv utveckling. Det är vår modell, säger Tommi Särkkinen.

Det har fungerat till och med bättre än grundarna av Yeply kunde tro. Redan förra sommaren var Tommi Särkkinen och Antti Känsälä i Hamburg för att känna sig för på tysk mark.

– Det gick väldigt bra. Vi utvecklar nu konceptet på hemmaplan och när vi känner att det är helt klart ger vi oss ut i världen. På den internationella marknaden kommer vi att jobba med franchising.

Privata företagare får, mot en avgift till Yeply, använda konceptet och varumärket.

– Tröskeln ska vara låg och det ska vara lätt och billigt för företagarna att starta. Vi kommer att tillhandahålla en tydlig, enkel manual som de följer.

Lätthet och snabbhet är ett genomgående tema för bolaget. Initialkostnaderna har minimerats genom att såväl bilar som verktyg leasas.

– Är man som vi trettioplus, ska man inte riskera en dyr konkurs. Vi ville starta med ett lätt bagage och se om det går vägen.

Ett exempel är bilarna. I stället för att måla dem i bolagets färger valde man att tejpa dem.

– Så kan vi försäkra oss om att leasingfirman återtar bilarna om vi vill byta dem. Dessutom var det mycket billigare att tejpa än att måla om.

Sportig bakgrund

Historien bakom företaget är typisk för dagens unga företagare som är beredda att prova på nya saker, även om det ligger utanför den egna bekvämlighetszonen.

– Antti och jag känner varandra sedan barnsben. Vi har alltid gillat att utmana varandra, bland annat deltog vi tillsammans i en Ironmantävling (3,8 km simning, 180 km cykling och maraton, 42,195 km).

Det var efter den tävlingen Känsälä föreslog en gemensam lunch och presenterade sin gamla idé om en ambulerande cykelservice. Känsälä har en bakgrund som pedantisk ingenjör och Särkkinen som en passionerad industriell formgivare.

Särkkinen, med målvaktsbakgrund i Honkas representationslag i Esbo, finansierade sina USA-studier i formgivning med att spela universitetsfotboll.

Känsälä igen är vd för ett snabbt växande uppstartsföretag inom it-branschen.

– Vi fick Tekes och Angel Investor med oss. Antti och jag är de övriga huvudägarna. Jag har mest hand om bokningar och pappersarbetet.

Namnet Yeply kommer från det fornbrittiska ordet som står för "omgående", "bums" eller "snabbt".

– Våra kompisar säger att de associerar ordet till någonting granngult, synligt, aktivt, energiskt. Dessutom väcker det konstiga ordet folks nyfikenhet och får dem att fundera på vad det kan betyda.

Full rulle i servicebussen. Tuomas Hyvönen, med ryggen till, och Ante Anttila servar kundernas cyklar i den ambulerande servicebussen i Storhelsingfors. Snart är det dags att utvidga till Åbo, Tammerfors och stora världen. Bild: Leif Weckström

Fyller behov

Särkkinen och Känsälä svarar mot en social beställning. Cykelintresset växer så det knakar. Samtidigt är det få som har plats, verktyg eller tid att själva serva cykeln med byte av däck och bromsskor, spänna kedjan eller justera växlarna.

– Kunden behöver inte söka upp oss, vi kommer till kunden.

Det gäller speciellt under vinterhalvåret när bussarna åker runt och plockar upp cyklar som servas och hämtas hem igen.

De svartgula servicebussarna har på två år blivit en bekant syn i huvudstadsregionen. I dag står en av dem på p-platsen utanför Carunas kontorshus i Alberga. Ett femtontal anställda har passat på att hämta cykeln för service inför säsongen. Cykeln ställs utanför bussen på morgonen och efter arbetsdagens slut är den klar.

– Det är fantastiskt bra service, de tog hand om min cykel också i fjol, säger Tiia Selonen, som just tagit emot ett automatiskt sms om att cykeln väntar på henne, färdigtservad.

– I fjol lämnade jag in den bara för grundservice, men i år fick de också byta däck och bromsklossar.

Ett jobb som Selonen vare sig kan eller vill göra själv.

Särkkinen säger att företagen ställer sig positivt till servicebussens besök och informerar de anställda om tiderna.

– Vi är inte cykelreparatörer i samma avseende som en stenfotsverkstad. Vi är inriktade på typiska underhållsarbeten, sådan service som vi klarar av med vår väluttänkta och lätta verktygsarsenal.

Femton cyklar är vad de två mekanikerna Tuomas Hyvönen och Ante Anttila anser vara en lämplig dagsportion.

– Rekordet är 29 cyklar på en dag, men då kallade vi in förstärkning.

Yeply har tre fast anställda mekaniker och ett drygt halvdussin deltidsanställda.

– Vi strävar efter att ha bussarna ute så mycket som möjligt. Helst från klockan 8 till 22, säger Särkkinen.

– Vi fungerar ungefär som glassbilarna.

Djungeltelegraf

Yeply utnyttjar främst de sociala medierna och djungeltelegrafen, men också traditionell marknadsföring. Bussarna dyker upp på bestämda dagar i olika stadsdelar och kunderna bokar servicetid via företagets hemsida. Vid bokningen räknar kunden upp sina önskemål och får om ett ögonblick ett mejl som bekräftar vad man kommit överens om att göra. När cykeln är servad får kunden ett sms.

– Många hittar oss genom att de helt enkelt får syn på våra karakteristiska bilar.

I år är avsikten att utvidga verksamheten längs axeln Åbo – Tammerfors. Det ingår i förberedelserna inför det stora internationella språnget.

Hamburg och Amsterdam

– Det finns en tydlig social beställning. Hamburg och Amsterdam är de städer vi i första hand siktar in oss på.

– Tyskland är intressantast för cyklingen ökar raskt i landet. Det är ännu inte lika stort som i Nederländerna, men det finns en enorm potential. I somras såg vi hur cykelvägsnätet hela tiden byggs ut.

Det stora cykellandet Danmark är intressant, men ohjälpligt är marknaden för liten, anser Särkkinen.

År 2020 räknar Yeply med att vara etablerat i Europa.

Till framtidsvisionerna höra att bolaget är ett internationellt känt varumärke år 2030.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00