Cykel, tåg och vegetariskt – så minskar idrottsstjärnorna sina utsläpp

Bild: Mostphotos

HBL frågade fyra idrottskändisar hur de försöker minska sitt personliga klimatavtryck. Så här svarar de.

Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

– Jag har ändrat på min livsstil på flera sätt. Jag äter mest vegetariskt, och ganska sällan kött. Jag har elbil och jag gör de flesta längre inrikesresor med tåg eller buss.

– Jag återvinner, jag undviker att köpa sådant jag inte behöver och jag satsar på ekologiskt och kvalitet. Och så ser jag över min energiförbrukning.

Enni Rukajärvi

Världsmästare och tvåfaldig OS-medaljör, snowboard

Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

– Jag är tvungen att köra mycket bil i jobbet, men jag kan bidra genom att tanka diesel med mindre klimatpåverkan. Det är ganska smått men det är viktigt att man visar god vilja.

– Dieten är en utmaning. Jag gillar kött och det är ganska svårt att ställa om och avstå för klimatets skull. Jag har inte lyckats än, men det är något jag tänker på.

Jukka Jalonen

VM-guldtränare 2011 och 2019, ishockey

Bild: Samuli Ikäheimo/Lehtikuva

– Jag cyklar till mataffären året runt. Till jobbet åker jag cykel, kollektivt eller skidor. På jobbet [vid Lahti Events] har vi en ekokompass som mäter hur klimatsmart vi fungerar. När vi knyter avtal med partnerorganisationer förutsätter vi att de fungerar klimatsmart. Vi ska också skaffa en elbil till jobbet.

– Jag för fram klimatfrågan utifrån egna konkreta erfarenheter. Jag berättar vad jag tvingats avstå från.

Aino-Kaisa Saarinen

Fyrfaldig världsmästare och femfaldig OS-medaljör, längdåkning

Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

– Jag har bil, men jag har tänkt byta till en hybrid. Jag försöker cykla kortare sträckor till träningarna eller åka kollektivt. Jag äter kött men försöker välja ekologiskt och i viss mån avstå köttet för andra proteinkällor.

– Jag brukar packa kappsäcken full med mina egna och andras begagnade fotbollsskor och ta dem till Namibia. När lagkompisar slänger sina dojor i soporna brukar jag rädda dem och ta dem med mig. Det finns många barn i Afrika som kan använda begagnade fotbollskor.

Pyry Soiri

Esbjerg fB och Finlands landslag, fotboll

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning