Cygnaeusskolans hyra höjs med nästan 100 000 euro

Jugendbyggnaden på Bangatan är en av Helsingfors äldsta skolor. Bild: Leif Weckström/HBL-arkiv

Renoveringen av en av Helsingfors äldsta skolor blir inte billig.

Grundskolan Norsens Cygnaeus-enhet som ligger i Rödbergen är i stort behov av mera moderna lokaler. Hiss saknas, vilket gör att man inte kan ta sig fram obehindrat i byggnaden.

Mest akut är det ändå att få tekniken i byggnaden i skick. Luftkonditioneringen är bristfällig och lokala fuktskador är en tickande bomb som kan ge problem med inomhusluften.

Prislappen för renoveringen är på saftiga 15 miljoner euro, vilket kommer att höja på hyran rejält. Det påpekade också Fostrans- och utbildningsnämnden på sitt möte i går. Den nuvarande hyran är 23 839 och stiger till 123 162 när skolan öppnar i augusti 2024.

Den höga prislappen beror på att byggnaden är skyddad och att restaurering är dyrt.

När undervisningen startar igen är det för 230 elever och 50 förskoleelever. Då kommer vestibulen att innehålla platser där små grupper kan sitta. Det byggs fler dörrar mellan klassrummen samtidigt som handarbetslokalen förnyas. Matsalen, köket och personalens rum flyttas också och fräschas upp.

Från augusti 2022 till maj 2024 kommer eleverna att hålla till i en tillfällig skolbyggnad vid Eirastranden.

Eftersom det är frågan om en så dyr renovering ska ännu stadsstyrelsen och stadsfullmäktige ge sin välsignelse för projektet.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning