Cybersäkerhetscentret: Så ska du göra om du blir utsatt

Tusentals patientjournaler uppges ha läckt från psykoterapicentret Vastaamo. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Ett stort antal patientjournaler läcktes på nätet under veckan efter ett cyberintrång hos psykoterapicentret Vastaamo.

Tusentals personers patientjournaler uppges ha läckt ut till en eller flera utpressare, efter ett intrång hos psykoterapicentret Vastaamo.

Utpressningsförsöken riktade sig först till Vastaamo, men i lördags rapporterades det att också privatpersoner blivit kontaktade av personer som säger sig ha tillgång till deras journaler. Det är tills vidare oklart vem som står bakom de olika utpressningsförsöken.

Med anledning av läckan har Cybersäkerhetscentret sammanställt med en lista med åtgärder som man ska vidta om man blir utsatt för identitetsstöld eller om känslig information läcker ut på nätet.

Cybersäkerhetscentret påpekar att man ska överväga varje åtgärd noggrant.

Förhindra ekonomisk skada. Ta genast kontakt med banken om en brottsling får tillgång till din nätbank eller dina kreditkortsuppgifter.

Gör en polisanmälan. Man kan göra anmälan på nätet.

Spärra kreditutgivningen. Genom att göra ett frivilligt kreditförbud kan ingen ta lån i ens namn. Kreditförbudet är avgiftsbelagt och kan göras hos Suomen Asiakastieto Oy eller Bisnode Finland Oy (informationen finns bara på finska).

Gör ett registreringsförbud. Registreringsförbudet görs till Patent- och registerstyrelsen och betyder att man inte får antecknas i handelsregistret som ansvarsperson i ett företag eller i en sammanslutning. Se också till att eventuell personlig information inte får ändras utan att man i är kontakt via ett på förhand bestämt telefonnummer eller e-postadress.

Gör ett adressändringsförbud. Det kan göras genom Postens kundtjänst.

Anmälan om läckta identitetshandlingar. En anmälan om förkomna dokument kan göras hos polisens tillståndsförvaltning. Det gäller till exempel pass eller identitetskort. Beställ nya identitetshandlingar om bilden eller informationen läckt till en kriminell.

Överväg att skydda din adress. Man kan förbjuda att ens personuppgifter lämnas ut via kontakttjänster, adresstjänster eller liknande. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har information om hur man går till väga.

Offer för nätbrottslighet kan också få stöd av brottsofferjouren.

Brottsofferjourens telefontjänst håller undantagsvis öppet i dag, söndag, 13–17. Det har varit rusning till jouren efter intrånget på Vastaamo.

Ring inte 112

I fråga om Vastaamoläckan specifikt så gick Centralkriminalpolisen (CKP) ut ett pressmeddelande om hur man ska agera redan i går.

"Man ska inte gå med på kraven i utpressningsmeddelandet", säger kriminalkommissarie Marko Leponen på CKP i pressmeddelandet.

De som fått mejlet uppmanas att göra en elektronisk polisanmälan till polisen på hemorten. Anmälan ska innehålla all information om avsändaren. Man ska också spara alla mejl, meddelanden och annan eventuell kommunikation med utpressaren.

CKP betonar att man inte ska ringa nödnumret 112. Alla samtal belastar nödcentralen, som inte kan hjälpa i det här fallet, står det i pressmeddelandet.

Identitetstjuvar utger sig för att vara en annan person, med hjälp av offrets personuppgifter. Dit hör bland annat namn, adress, personnummer, telefonnummer eller bankkoder.

Uppgifterna kan användas till exempel för att göra inköp på nätet i en annan persons namn.

Brottslingar kan komma över personuppgifter som behövs för identitetsstöld till exempel genom dataläckor som gjorts offentliga på nätet, eller genom nätfiske.

Den senaste tiden har personuppgifter till exempel samlats in genom bluffsamtal där uppringaren utger sig för att jobba för Microsoft. Bedragarna försöker bygga ett förtroende och på det sättet manipulera folk att ge till exempel rättigheter att fjärrstyra datorn.

Rättelse 29.10: Tidigare stod det felaktigt att kreditförbud ges ut av Patent- och registerstyrelsen. Patent- och registerstyrelsen ska man kontakta för att göra ett registreringsförbud.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning