Cristiano Ronaldo klar för Juventus

Cristiano Ronaldo rapporteras ha gjort sitt för Real Madrid. Nästa steg på karriären blir Juventus. Bild: Marco Bertorello / AFP / Lehtikuva

Det har ryktats, det har spekulerats och förhandlats. 10 juli 2018 blev dagen det till slut skedde. Cristiano Ronaldo lämnar Real Madrid – för Italien och Juventus.

Efter nio säsonger i Real Madrid står det nu klart att en av världens bästa fotbollsspelare ger sig på en ny utmaning. Under tisdagen blev det klart att 33-årige Cristiano Ronaldo går till italienska Serie A och Juventus.

"Efter Ronaldos önskan så har klubben gått med på en övergång till Juventus", skriver den spanska storklubben på sin webbplats och fortsätter:

"I dag vill Real Madrid uttrycka sin tacksamhet till en spelare som visat att han är den bäste i världen, och som definierat en av de mest briljanta epokerna i klubbens och fotbollsvärldens historia....För Real Madrid kommer Cristiano Ronaldo alltid vara en av klubbens främsta symboler och en unik referenspunkt för kommande generationer. Real Madrid kommer alltid att vara ditt hem."

Lyckad värvning

Övergångssumman ska enligt uppgifter ligga på 105 miljoner euro och det ska röra sig om ett fyraårskontrakt med Turinklubben.

Det var för nio år sedan som portugisen blev världens dyraste fotbollsspelare genom tiderna (då) när Real Madrid hostade upp 94 miljoner euro för den dåvarande Manchester United-stjärnan.

Det blev en minst sagt lyckad värvning.

Under sin tid i Real Madrid så vann Ronaldo guldbollen (priset som världens bästa fotbollsspelare) fyra gånger, lika många gånger som Real Madrid under Ronaldos tid lyfte Champions League-trofén.

"Enorm tacksamhet"

I samband med offentliggörandet av övergången publicerades också ett brev från Ronaldo till Real Madrid-supportrarna.

Ett brev fyllt av tacksamhet.

"Jag känner bara enorm tacksamhet mot den här klubben, dess fans och staden", skriver Ronaldo, som beskriver sina nio år i den spanska huvudstaden som "speciella" och "unika" och tackar samtliga runt klubben.

Likväl:

"Men jag tror att tiden är inne att inleda ett nytt kapitel i mitt liv och det är därför jag bett klubben om en övergång. Jag ber er alla, speciellt våra supportrar, att förstå mig", skriver portugisen.

Rekord efter rekord

På 292 ligamatcher i Real Madrid blev det makalösa 311 mål, vilket gör Portugals landslagskapten till klubbens bästa målskytt genom tiderna. I det europeiska cupspelet gjorde Ronaldo 105 mål på 101 framträdanden i den vita tröjan.

Både i klubb- och landslag har Ronaldo slagit de flesta målrekord som går att slå, och har därtill liga- och cuptitlar från både England och Spanien.

Nu, i Italien, väntar ännu ett land att bemästra för "CR7".

Uppdaterad 19:11 med Ronaldos brev till supportrarna.

Fakta: Cristiano Ronaldo

Född: 5 februari 1985 i Funchal, Madeira, Portugal (33 år).

Position: Anfallare.

Klubb: Juventus, sedan 2018.

Andra klubbar: Sporting Lissabon 2002–2003, Manchester United 2003–2009, Real Madrid 2009–2018.

Meriter i urval: EM-guld 2016, Champions League-mästare 2008 (Manchester United), 2014, 2016, 2017, 2018 (Real Madrid). Premier League-mästare 2007, 2008, 2009 (Manchester United). La Liga-mästare 2012, 2017 (Real Madrid). Guldbollen (individuellt) 2008, 2013, 2014, 2016, 2017.

Meste målskytt genom tiderna i: Real Madrid (451 mål), Portugisiska landslaget (85 mål), Champions League (120 mål).

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46