Nödhjälp till Indien när covidsmittan skenar

Anhöriga till covidpatienter vakar utanför ett statligt sjukhus i Chamarajanagar i delstaten Karnataka. Bild: TT-AP

Indien har passerat den oönskade gränsen 20 miljoner covidfall. Över 222 000 människor med virussjukdomen har mist livet. Akut brist på medicinsk utrustning kräver dagliga dödsoffer.

De senaste dygnet registrerades omkring 350 000 nya fall och 3 400 människor dog, enligt uppgifter från landets hälsoministerium. Mörkertalet tros dock vara stort – hälsoexperter varnar för att siffrorna kan vara betydligt högre, skriver nyhetsbyrån AFP.

Antaganden om klart högre dödssiffror bygger bland annat på vittnesmål om massbegravningar, köer till krematorier och städer som inte längre har begravningsplatser för de döda, rapporterar brittiska BBC.

Läs mer: "Människor dör i taxibilar och Uber transporterar lik"

Samordnade sändningar

Den akuta bristen på syrgasutrustning är fortfarande uppenbar på många sjukhus, trots internationella löften och insatser med hjälpsändningar.

Finland fick en förfrågan 24 april genom EU:s civilskyddsmekanism (ERCC) om stöd med ventilatorer och läkemedel.

Många länder försöker samordna sändningar för att maximera effektiviteten i hjälpsändningarna.

Storbritannien har, enligt premiärminister Boris Johnson, utlovat sammanlagt 1 200 ventilatorer, samt ytterligare syrgasutrustning.

Andra våg

Indien har de senaste veckorna tampats med en kraftig andra våg av coronaviruset: sedan slutet av mars har åtta miljoner nya fall registrerats. Sjukhus har slagit larm om platsbrist och på många ställen saknas syrgas och respiratorer helt.

Antalet nya fall på dygnsbasis har mattats av något de senaste dagarna, från toppen på 402 000 i fredags. Det är dock för tidigt att säga om det är en reell smittominskning eller om det beror på att testkapaciteten varierar.

Texten har uppdaterats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning