Couscous med ricottakräm

Servera ricottakrämen med valnötter till couscous med varma grönsaker. Rätten kan serveras kall, praktiskt till exempel på vårens första picknick. Bild: Eva Hildén Smith/TT

Hylla vårens primörer med en härlig sallad. Ät den kall eller ljummen. Perfekt att ta med på en picknick.

För 4 portioner, 30 minuter

4 port couscous

250 g ricottaost

1/2 msk olivolja + extra till stekning

1–2 pressade vitlöksklyftor

50 g finhackade valnötter

1 knippa färsk lök

1 knippa morötter

1 knippa grön sparris

1 knippa rädisor

salt, nymalen svartpeppar

1/2 vältvättad citron, rivet skal

Gör så här:

1. Koka couscous enligt anvisning på förpackningen.

2. Blanda ricotta, 1/2 msk olivolja, vitlök och valnötter i en skål.

3. Ansa, skala och dela löken. Skala och dela morötterna, låt gärna en bit av blasten sitta kvar. Bryt av den nedersta hårda biten av sparrisen, cirka 3 centimeter, och kasta. Skär resten av sparrisen i bitar. Dela rädisorna, låt en bit av blasten sitta kvar, om den är fin.

4. Fräs lök och morötter i olja 8–10 minuter eller tills de är mjuka. Lägg dem på en tallrik. Fräs sparrisen i oljan cirka 3 minuter. Fräs rädisorna cirka 1/2 minut.

5. Toppa couscousen med grönsakerna. Salta, peppra och garnera med citronskal. Servera med ricottakrämen.

Lena Söderström/TT