"Country roads, take me home" – Lejonen laddar upp med klassikerlåt och kapten Anttilas råd

Marko Anttila tar det lugnt inför VM-finalen. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

– Bara vi får glöden så räcker det, säger Marko Anttila.

Lejonkaptenen Marko Anttila är lugn och avslappnad på förmiddagen före VM-finalen mot Kanada. Ingen nervositet alls.

– Nä, inte ännu. Jag har en sådan vana att jag inte tänker på matchen ännu. Då slösar man mental energi i onödan, säger Anttila.

Finalmotståndaren Kanada är bekant från gruppspelspremiären men kvällens match har inget och göra med den i Kosice för 16 dagar sedan.

– Det är onödigt att dra några slutsatser. Nu är Kanada färdigare och farligare, säger kaptenen.

I premiären kom Anttila under skinnet på kanadensarna då han genast i första bytet tacklade så att sargen knakade. Lagkaptenen hade också mycket att säga åt NHL-stjärnorna i rinken. Klassiskt Anttila.

– De gillar "trash talk" och det gör jag också, säger Anttila leende.

Anttila avslöjar också vilken låt som Lejonen laddar upp med precis före de åker ut på isen.

Country roads. Jag tror att alla gillar den och fåren bra stämning. Jag vet inte hur det just blev den låten men "Bobi" (Mikko) Lehtonen är DJ. Han har skött det bra.

Countrysångaren John Denvers låt taggar säkert upp laget. Men vad säger kaptenen åt sitt lag då det i kväll blir dags att kämpa om guld?

– Fundera inte i onödan. Det här är en unik chans. Bara vi får glöden så räcker det, säger Anttila.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning