Coronaviruset sprids på Storkärrs sjukhus i Helsingfors

Storkärrs sjukhus i norra Helsingfors har åtta avdelningar. Bild: Niklas Tallqvist

En epidemi härjar på Storkärrs sjukhus i Helsingfors där 26 patienter och 41 anställda har drabbats av coronasmitta, uppger nyhetsbyrån STT.

Ledande läkaren Laura Pikkarainen bekräftar för nyhetsbyrån att sjukhuset har drabbats av en coronaepidemi med 67 konstaterade fall.

Enligt Pikkarainen har smittan konstaterats på tre avdelningar sedan slutet av april.

Epidemin startade på avdelning 21, bland dem som behöver vård i livets slutskede. Därifrån har smittan spridits till avdelning 22 och 23 som ligger alldeles bredvid.

– Inga patienter har rört sig mellan avdelningarna. Därför undersöker vi nu vilken vårdpersonal som delats mellan avdelningarna, säger Pikkarainen till STT.

Smittan antas ha kommit till avdelningen via nya patienter eller från personalen. På avdelningen för palliativ vård tillåts besökare, vilket också kan ha gett upphov till spridningen.

Både vårdpersonal och patienter har blivit smittade på sjukhuset. Bild: Niklas Tallqvist

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning