Coronaviruset slår hårt mot teatrarna i Finland – "Det är fritt fall"

Wasa Teater har ställt in alla vårens föreställningar men tills vidare har inga samarbetsförhandlingar förts. Bild: Linus Lindholm

Åbo Svenska Teater inledde samarbetsförhandlingar i måndags men lär klara sig genom våren tack vare en ekonomisk buffert, säger teaterchef Jukka Aaltonen.

Inkomstbortfallet som det nya coronaviruset orsakar teatrarna i Svenskfinland har lett till samarbetsförhandlingar i åtminstone Åbo och Helsingfors. Teatrarna i Finland har ställt in sina föreställningar fram till åtminstone den 13 april och gått miste om stora biljettintäkter.

Åbo Svenska Teater inledde samarbetsförhandlingar i måndags, berättar teaterchef Jukka Aaltonen. Alla teaterns 31 fast anställda omfattas av samarbetsförhandlingarna men enligt Aaltonen kommer förhandlingsresultatet inte att vara särskilt dramatiskt.

– Vi har varit ganska eniga med arbetstagarna, det vill säga med de två förtroendemän vi har. Samarbetsförhandlingarna tog 30 minuter. Det kommer att handla om att ställa in rekreationsdagar och om några få permitteringar.

Åbo Svenska Teater har ekonomisk buffert

Aaltonen säger att Åbo Svenska Teater har en ekonomisk buffert som tar teatern genom våren utan alltför stora problem.

– Om det här däremot fortsätter till hösten är jag övertygad om att vi måste ta till permitteringar.

Teatern har ställt in alla föreställningar fram till den 13 april. Aaltonen motiverar beslutet med att de nuvarande myndighetsrekommendationerna för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset gäller till och med den 13 april.

– Vi har nu ungefär en vecka tid att fatta beslut om vi ställer in alla vårens föreställningar. Vi kan ju inte vänta med att avboka föreställningar tills det bara är några dagar kvar till dem. Jag skulle säga att det är 95 procent säkert att vi ställer in alla vårens föreställningar.

Också Svenska Teatern i Helsingfors har ställt in alla föreställningar fram till den 13 april och inleder samarbetsförhandlingar. Teaterchefen Joachim Thibblin har för HBL beskrivit läget som katastrofalt.

Läs också: Svenska teatern inleder samarbetsförhandlingar

Wasa Teater ställde in 60 föreställningar

Wasa Teater i Vasa beslöt redan halvvägs in i mars att ställa in alla vårens föreställningar. Beslutet fattades av teaterns ägare, samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur.

– All information som vi fick då tydde på att vi knappast kommer att kunna ha föreställningsverksamhet under våren. Jag tror att det kommer att visa sig att den bedömningen var korrekt. Det ser inte så ljust ut, säger Åsa Salvesen, teaterchef vid Wasa Teater.

Enligt Salvesen ställde teatern in 60 föreställningar.

– Det är fritt fall. Vi vet inte hur tungt vi landar. Men det är klart, alla våra biljettintäkter från våren försvinner.

Åbo Svenska Teater verkar i Finlands äldsta teaterhus. Teatern inledde samarbetsförhandlingar i måndags. Bild: Mikael Piippo/SPT

Samarbetsförhandlingar möjliga också i Vasa

Salvesen säger att Wasa Teater nu fokuserar på att förbereda nästa spelår. Inga beslut om samarbetsförhandlingar har fattats men Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur lär diskutera den möjligheten på måndag.

– I mitt förslag till samkommunens styrelse som har möte på måndag står det att man kan överväga samarbetsförhandlingar i hela samkommunen om det här läget fortsätter efter den 13 april, säger samkommunens direktör Ulrica Karp.

– Om det blir aktuellt försöker vi i första hand omplacera personal men om det inte är möjligt kan det bli permitteringar.

Nationalteatern meddelade på tisdagen att hela den fasta personalen permitteras i två veckor på grund av coronaepidemin. Teatern, som finns i Helsingfors, har inhiberat vårens alla föreställningar.

Stadsteatern meddelade på tisdagen att alla säsongens föreställningar ställs in, tidigare har beskedet gällt till den 13 april.

"Situationen är mycket beklaglig förutom för teatern, dess personal och publiken, också för hela samhället. Trots allt vill vi med förtröstan se framåt mot hösten", säger teaterchefen Kari Arffman i ett pressmeddelande

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning